Als het aan raadsman Tjalling van der Goot ligt, gaat de 44-jarige oud-vuurtorenwachtster van De Brandaris op Terschelling geheel vrijuit van diverse aantijgingen van smaad. Dat betoogde hij gisteren ter zitting van het gerechtshof in Leeuwarden. In eerste aanleg had de politierechter onze cliënte al van vrijwel alle zaken vrijgesproken. Tegen deze vrijspraken stelde het Openbaar Ministerie hoger beroep in; de verdediging ging in hoger beroep tegen de twee feiten waarvoor een veroordeling was gevolgd.
Onze cliënte was werkzaam als vuurtorenwachtster. Op enig moment heeft zij bij de leiding misstanden aan de kaak gesteld, zoals seksuele intimidatie en onveiligheid op de werkvloer. Die meldingen zijn niet opgepakt. Uiteindelijk heeft zij zich ziek gemeld. Met name via Twitter is (door velen) over de kwestie gesproken. Cliënte wordt door het OM verweten zich in een aantal gevallen smadelijk te hebben uitgelaten.
Het OM vorderde in hoger beroep bewezenverklaring van vrijwel alle feiten. Hiervoor zou een voorwaardelijke werkstraf van 40 uren moeten worden opgelegd.
Dee verdediging betoogde – naast enkele formele verweren over de ontvankelijkheid van het OM in de vervolging – dat de vrijheid van meningsuiting een grondrecht is. Een hoog goed. Alleen in uitzonderingsgevallen mag op deze vrijheid inbreuk worden gemaakt. In veel gevallen heeft cliënte zich vaag, algemeen en niet onnodig grievend geuit, of gereageerd op een debat in de Tweede Kamer over seksuele intimidatie op de werkvloer. Onder die omstandigheden kan geen sprake zijn van een strafbaar feit. In feite zou bij een veroordeling de klokkenluidster monddood worden gemaakt. De raadsman bepleitte integrale vrijspraak.
Van belang is dat de voormalige werkgever – Rijkswaterstaat (RWS) – in een vaststellingsovereenkomst met cliënte nadien heeft erkend dat de cultuur het destijds mogelijk maakte dat collega’s ongepaste opmerkingen maakten over het uiterlijk of lichaam van cliënte en het zijn van vrouw. Daarnaast noemt RWS het sturen van een naaktfoto aan cliënte door een collega ‘ongepast’, wordt erkend dat de klachten van cliënte door het management niet adequaat zijn opgepakt, dat haar privacy is geschonden door derden inzage te geven in gevoelige documenten en is vastgesteld dat ze haar werkzaamheden als nautisch verkeersleider zeer goed uitvoerde. Ter zitting stelde Van der Goot: “Achteraf zegt Rijkswaterstaat ‘je had gewoon gelijk’.
Het hof doet uitspraak op 23 april a.s.
@LC