Een 36-jarige kroegeigenaar uit Burgum vatte vorig persoonlijk de dief van kratten bier in de kraag. Daarbij stelde hij een trap te hebben gegeven omdat de dief hem aanviel. De zaak liep deze week bij de politierechter in Leeuwarden voor onze cliënt met een sisser af.
Onze cliënt werd een poging zware mishandeling dan wel eenvoudige mishandeling ten laste gelegd. Cliënt was meerdere keren door het latere slachtoffer bestolen van bierkratten die het latere slachtoffer inleverde voor statiegeld. De dief onderhield zo onder andere zijn verslaving.
Cliënt had al aangifte gedaan maar dat liep naar zijn idee op niks uit. Toen hij in de ochtend van 1 mei ’23 zag dat de dief weer toesloeg via camerabeelden, is hij op zoek gegaan naar het slachtoffer. Cliënt vond het slachtoffer, liet 112 bellen en hield de dief in bedwang. Daarbij werd geweld toegepast.
Raadsvrouwe Jessica Versluis deed een beroep op een bepaling uit de wet waarin geregeld is dat een burger bij ontdekking op heterdaad een verdachte mag aanhouden. De zogenaamde burgeraanhouding. Bij een aanhouding mag gepast geweld worden gebruikt. Daarnaast voerde zij diverse omstandigheden aan die zouden moeten leiden tot het oordeel dat een straf gen toegevoegde waarde zou hebben. Zo was niets bekend over het letsel en had het slachtoffer geen aangifte gedaan.
De officier van justitie eiste 100 uur taakstraf en 2 weken voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar voor een poging tot zware mishandeling. Een stevige eis.
De rechter sprak onze cliënt vrij voor de poging zware mishandeling. Eenvoudige mishandeling achtte hij wel bewezen. Het toegepaste geweld was volgens hem disproportioneel. De rechter volstond met een boete op van €1000,00. Voor onze cliënt een bevredigend vonnis.
@LC