De rechtbank in Leeuwarden heeft vandaag na 44 jaar de terbeschikkingstelling van een 61-jarige man uit Nijmegen beëindigd.
Vorig jaar verlengde de rechtbank de tbs nog met een jaar. Dit met name om te beoordelen of een recente verhuizing naar een eigen woning zonder problemen zou verlopen. Vorig jaar liet het OM al doorschemeren dat de kans groot was dat niet opnieuw verlenging zou worden gevorderd omdat geen behandeling meer plaatsvindt, cliënt onder begeleiding van de reclassering buiten de kliniek goed gedijde en de kans op herhaling als laag werd ingeschat.
De overgang naar een eigen woning is probleemloos verlopen. Raadsman Tjalling van der Goot diende afgelopen jaar een verzoek in bij de officier van justitie om toch een zitting te doen plaatsvinden. Cliënt hechtte er namelijk aan dat niet het OM maar de rechtbank zou beslissen dat er geen reden meer was om de tbs te verlengen.
Om die reden had het OM een vordering tot verlenging van de tbs ingediend. Deze werd vandaag behandeld. Het werd een bijzondere zitting.
De officier van justitie schetste een pakkend beeld van de tbs-jaren. “Alle deskundigen zijn het eens. Het kader van de TBS is niet langer nodig. Ik moet u bekennen, ik vind het bijzonder om er bij te mogen zijn. Ik denk dat veel mensen na een TBS maatregel van zo’n lange duur zouden denken ‘het is wel goed zo, laat maar’. U niet, u hebt er voor gekozen om uw problemen aan te gaan. Die complimenten wil ik ook maken aan uw begeleiders. Ook zij hebben niet opgegeven.” De officier vorderde afwijzing van de eigen vordering.
Raadsman Ronald Knegt nam de zitting voor kantoorgenoot Van der Goot waar en kon zich aansluiten bij het OM. “Niet vaak komt het voor dat de verdediging na het standpunt van het OM de neiging heeft tot applaus. Ook komt het zelden voor dat zij de eis van het OM op voorhand kent.” Knegt benoemde de lange weg die cliënt heeft afgelegd waarbij cliënt zelfs enkele jaren geleden op de longstay verbleef. Dat geeft aan dat er destijds weinig vertrouwen was in een succesvolle behandeling. En toch is het cliënt gelukt. Dat verdient alle lof. “Het is knap hoe iemand op deze leeftijd, na ruim 40 jaren tbs of, zoals de reclassering het omschrijft ‘instituutscarrière’, in een steeds sneller en complexere samenleving zich staande heeft weten te houden en nu zelfstandig gedijt in een eigen woning.” Hij sloot zich aan bij de conclusie van het OM om de vordering af te wijzen.
De rechtbank deed direct uitspraak en wees de vordering tot verlenging van de tbs af.
Cliënt is naar eigen zeggen de ‘langstzittende’ tbs-gestelde van ons land. Cliënt heeft vanaf 1979 is diverse klinieken doorgebracht. De laatste jaren woonde cliënt buiten de kliniek.
In een tijd waarin tbs vaak een negatieve klank heeft, is het goed te constateren dat vaak ook succes wordt geboekt in de behandeling. Wij als kantoor vinden het mooi een steentje te hebben kunnen bijdragen om na jaren van klinische behandelingen cliënt terug te laten keren in de samenleving.