Afgelopen vrijdag veroordeelde het gerechtshof in Leeuwarden een 39-jarige verdachte wegens betrokkenheid bij enkele hennepkwekerijen en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank had eerder onze cliënt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tegen dat vonnis had de verdediging hoger beroep ingesteld. Het hof doet een opmerkelijke uitspraak door een werkstraf van 720 uren op te leggen. Het neemt daarmee het voorstel van de verdediging over.
Onze cliënt ontkende de feiten. Voor het geval het hof een bewezenverklaring zou uitspreken, zou een detentie grote gevolgen voor cliënt en zijn gezin hebben. Raadsman Tjalling van der Goot probeerde om die reden lenig met de wet om te springen. In de wet staat dat voor maximaal 240 uren een werkstraf kan worden opgelegd. Omdat het om meerdere feiten ging, stelde de raadsman voor om bij een veroordeling per feit 240 uur werkstraf op te leggen. Onze cliënt zou dan zijn werk kunnen behouden. In de praktijk leggen rechters bij meerdere feiten echter niet per feit, maar in totaal maximaal 240 uren werkstraf op.
Het hof volgt de verdediging. Het wijst op het grote tijdsverloop in de zaak en op de impact van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Om die reden worden voor drie feiten steeds 240 uren werkstraf opgelegd, in totaal dus 720 uren. Het is – voor zover bekend – niet eerder voorgekomen dat een dergelijk groot aantal uren werkstraf is opgelegd.
Een fors aantal uren werken dus. Maar voor cliënt toch een enorme opluchting. Hij hoeft niet naar de gevangenis en kan zijn werk behouden. De wet regelt dat een veroordeelde 18 maanden de tijd heeft om de werkstraf af te ronden.
Het is de taak van de verdediging om alles uit de kast te halen in het belang van de cliënt. Creativiteit is een essentiële eigenschap van een goede strafrechtadvocaat. Daardoor kan onze cliënt – ondanks de bewezenverklaring van ernstige strafbare feiten – verder met zijn leven.
Mocht u rechtsbijstand nodig hebben, neem dan contact op met ons kantoor.