Vier boeren die werden vervolgd in verband met het deelnemen aan een verboden demonstratie met tractoren bij afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster op 8 juli 2020 zijn door het gerechtshof in Leeuwarden vrijgesproken. Het hof honoreerde een verweer van raadsman Tjalling van der Goot die stelde dat het door de Veiligheidsregio uitgevaardigde demonstratieverbod onrechtmatig was. Volgens de verdediging was de plaatsing van het besluit waarin het demonstratierecht werd ingeperkt op de eigen website onvoldoende.
Klik hier voor de volledige uitspraak.
Volgens het hof is sprake van een besluit met een algemene strekking. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) dient bekendmaking te geschieden “door kennisgeving van het besluit of van de zakelijke inhoud ervan in een van overheidswege uitgegeven blad of een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad, dan wel op een andere geschikte wijze. Elektronische bekendmaking vindt uitsluitend plaats in een van overheidswege uitgegeven blad, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald..”
In het onderzoek was komen vast te staan dat het besluit voorafgaande aan de demonstratie in Wijster was verstrekt aan de media en gepubliceerd op diverse internetsites. “Het hof is van oordeel dat uit dit proces-verbaal niet kan worden afgeleid dat kennisgeving van het besluit heeft plaatsgevonden in een van overheidswege uitgegeven blad of een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad. Desgevraagd heeft de advocaat-generaal ter terechtzitting evenmin kunnen preciseren waar het besluit bekend is gemaakt. Nu niet is komen vast te staan of en waar het besluit is gepubliceerd, is naar het oordeel van het hof evenmin komen vast te staan dat het besluit “op een andere geschikte wijze” bekend is gemaakt, als bedoeld in artikel 3:42, lid 2, Awb. Voor zover de Veiligheidsregio het besluit elektronisch bekend heeft willen maken door het op haar eigen website te plaatsen, heeft het daarmee miskend dat - bij gebreke van een wettelijk voorschrift dat anders bepaalt - elektronische bekendmaking alleen in een van overheidswege uitgegeven blad kan plaatsvinden. Dat het besluit in een dergelijk elektronisch uitgegeven blad is geplaatst, is niet gebleken.”
Nu niet kan worden bewezen dat het besluit van de Veiligheidsregio Drenhte op een wettelijk voorgeschreven wijze bekend is gemaakt, kan evenmin worden bewezen dat het bestreden besluit op de dag van de demonstratie in Wijster in werking was getreden. Om die reden volgt een vrijspraak.
In eerste aanleg werden nog acht cliënten overtreding van de Wet Openbare Manifestaties verweten. De betoging richtte zich tegen het stikstofbeleid van de overheid. De kantonrechter is Assen veroordeelde zeven van deze cliënten tot een voorwaardelijke straf. Een werd vrijgesproken omdat niet kon worden vastgesteld dat deze actief had deelgenomen. Vier van de veroordeelden stelden hoger beroep in.
Het Openbaar Ministerie heeft het recht om binnen veertien dagen beroep in cassatie in te stellen. De verdediging verwacht niet dat van die mogelijkheid gebruik wordt gemaakt, omdat de vertegenwoordiger van het OM ter zitting zich ten aanzien van dit door de raadsman gevoerde verweer refereerde aan het oordeel van het hof.