Tbs en verdediging, het kan niet zonder elkaar. Ons kantoor staat vele tbs-gestelden bij. Diverse advocaten op ons kantoor hebben zich in tbs gespecialiseerd, Jan Boksem is zelfs bestuurslid van de landelijke vereniging van tbs-advocaten.
Een voorbeeld van een tbs-kwestie waarin is gebleken dat een goede verdediging vruchten afwerpt, is een uitspraak van de rechtbank Overijssel van 9 september jl.
Onze cliënt, 41-jarige man, verblijft sinds 2014 in een tbs-kliniek. De behandeling verloopt voorspoedig. Het recidiverisico wordt ingeschat als laag. Volgens de kliniek zit de patiënt aan zijn behandelplafond. Om die reden heeft de rechtbank in juni jl. op verzoek van raadsman Jan Boksem gehonoreerd om de reclassering opdracht gegeven om te rapporteren en te adviseren over de vraag of een voorwaardelijke beëindiging van de verpleging tot de mogelijkheden behoort. Bij een voorwaardelijke beëindiging van de verpleging staat de patiënt niet meer onder controle van de kliniek maar van de reclassering. Het is de laatste fase in de resocialisatie. Bij een voorwaardelijke beëindiging worden voorwaarden gesteld waaraan de patiënt zich dient te houden. Die voorwaarden kunnen inhouden dat de patiënt geen alcohol drinkt, zich laat behandelen of begeleiden enz.
Wat is de praktijk vaker gebeurt, is dat de reclassering van mening is dat een voorwaardelijke beëindiging niet aan de orde zou moeten zijn en dat zij om die reden geen voorwaarden formuleert. De rechtbank wordt dan beperkt in haar mogelijkheden. Het is immers niet aan de reclassering om te beslissen of de verpleging wel of niet onder voorwaarden wordt beëindigd, het is de rechter die beslist. Jan Boksem heeft ter zitting benadrukt dat het voor een goede beslissing essentieel is dat zoveel mogelijk informatie aan de rechtbank wordt voorgehouden, waarna de rechtbank een oordeel kan vellen. Tot die informatie behoren ook eventuele voorwaarden waaronder de verpleging zou kunnen worden beëindigd, ook al is de reclassering zelf van mening dat een dergelijke beslissing niet aan de orde zou moeten zijn.
De rechtbank oordeelt thans als volgt: “Aangezien de reclassering niet heeft geadviseerd tot een voorwaardelijke beëindiging zijn er door de reclassering geen voorwaarden geformuleerd waaronder dit zou kunnen plaatsvinden. Om die reden heeft de rechtbank zelfde voorwaarden geformuleerd die wenselijk en noodzakelijk worden geacht om het kader aan te geven. (…) De reclassering houdt toezicht op de naleving van de voorwaarden.”
Klik hier voor de volledige uitspraak.
Een mooie opsteker voor onze cliënt. De cliënt kan nu de kliniek verlaten en de laatste stappen zetten in de resocialisatie. De tbs is verlengd met 1 jaar. Volgend jaar zal blijken of het verantwoord is om de tbs geheel te beëindigen.
De tbs wordt minimaal eens per twee jaar door een rechter beoordeeld. De rechtbank beslist of de tbs moet worden verlengd. In dat kader wordt de tbs-gestelde bijgestaan door een advocaat. Voor bijstand in tbs-zaken kunt u altijd contact opnemen.