Een verdachte mag bij een strafproces niet langer standaard de persoonlijke gegevens van een slachtoffer krijgen, zoals diens adres, telefoonnummer en woonplaats. Minister Van der Steur wil een einde aan onbedoelde schending van de privacy. Dat schrijft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) vandaag aan de Kamer. De inhoud van de brief is nog niet bekend. Advocaat Tjalling van der Goot heeft bij NPO Radio 1 laten weten te vrezen dat de bescherming van slachtoffers ten koste kan gaan van de rechten van de verdachte.
Volgens Van der Goot dekt de term ‘slachtoffer’ niet altijd de lading omdat sommige aangevers niet de waarheid spreken. De term ‘aangever’ is dus beter. De door de Minister aangekondigde wijziging past in de trend van de afgelopen jaren waarin de rechten en de positie van aangevers worden vergroot. Op zichzelf is dit geen probleem, mits de uitbreiding van de rechten van slachtoffers/aangevers niet ten koste gaat van de rechten van verdachten. Dat laatste lijkt met de nieuwe aanpassing echter wel het geval.
Het is een fundament onder een eerlijk strafproces dat de verdachte een in zijn ogen onterechte aangifte kan bestrijden. Door het niet kenbaar maken van de personalia van de aangever wordt de verdediging de mogelijkheid onthouden de aangever te ‘lezen’ en te ‘ruiken’. Het is namelijk voor een inschatting van de betrouwbaarheid van de aangifte niet zelden van belang te weten waar het slachtoffer woonachtig is, hoe oud deze is en in welke kringen hij verkeert. Deze inschatting wordt door het (gedeeltelijk) anonimiseren van de persoon van de aangever voor de verdediging onmogelijk gemaakt.
Daar komt bij dat door het opnemen van personalia in een aangifte een drempel wordt opgeworpen om aangifte te doen. Alleen hij of zij die volledig achter de aangifte staat, zal aangifte doen. Op deze wijze wordt de kans dat valse aangifte wordt gedaan een stuk kleiner.
Bovendien leert de praktijk dat in het overgrote deel van de strafzaken de aangever en de verdachte elkaar kennen. In die gevallen levert het opnemen van personalia van de aangever dan ook geen onevenredige aantasting van de privacy op.
Klik hier voor het beluisteren van het interview op Radio 1 (vanaf 50.10).