De Rechtbank in Zwolle heeft vandaag op verzoek van de verdediging nader onderzoek naar aanleiding van het dodelijke ongeval in de mestsilo in Makkinga. De rechtbank wees het verzoek van de verdediging de zaak voor verdere behandeling te verwijzen naar de rechtbank in Leeuwarden af.
De strafzaak heeft betrekking op een fataal bedrijfsongeval. Op 19 juni 2013 zijn tijdens reinigingswerkzaamheden in een mestsilo in Makkinga door werknemers van Heeres Mix & Pomptechniek BV te Abbega drie mannen overleden en is een vierde zwaargewond geraakt. Het OM verwijt de onderneming en de directeur overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet waardoor een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan.
Raadsman Tjalling van der Goot verzocht de rechtbank om de zaak te verwijzen naar de rechtbank in Leeuwarden. Niet alleen heeft het feit plaatsgevonden in Fryslân en komen alle betrokkenen uit die provincie, maar ook heeft onze cliënt te kennen gegeven ter zitting Fries te willen spreken. De rechtbank wees het verzoek af en oordeelde er van uit te gaan dat de wetgever de bedoeling heeft gehad ernstige economische strafaken in Noord- en Oost-Nederland in beginsel te laten behandelen door de rechtbank in Overijssel. Aan het bezwaar van de verdachte dat hij geen Fries kan spreken, wordt volgens de rechters voldoende tegemoet gekomen door een tolk in te schakelen.
Raadsman Van der Goot verzocht voorts om nader onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Zo is uit het onderzoek tot dusver naar voren gekomen dat in opdracht van de eigenaar van de silo zo’n 41 ton spuiwater aan de runderdrijfmest in de mestsilo was toegevoegd voordat werknemers van het bedrijf van onze cliënt ter plaatse werkzaamheden uitvoerden. Spuiwater is een restproduct dat afkomstig is uit luchtwassers. Luchtwassers filteren de lucht in – bijvoorbeeld – een rundveestal en reduceren de uitstoot van ammoniak. Spuiwater wordt ook gebruikt als kunstmest. Cliënt wist niets van het toevoegen van spuiwater. Dergelijke toevoeging is niet toegestaan. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid - die nar aanleiding van het dramatische ongeval onderzoek heeft gedaan - heeft spuiwater negatief schadelijke effecten op de toch al schadelijke effecten van drijfmest in een silo. De rechtbank heeft nu gelast dat een deskundige wordt ingeschakeld die de gevolgen van bijmengen van spuiwater aan runderdrijfmest in kaart brengt
De rechtbank heeft voorts bepaald dat onderzoek moet worden gedaan naar de vraag of door de eigenaar van de silo ook in 2012 spuiwater aan de mest in de silo is toegevoegd.
Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.