In het Advocatenblad van september 2015 is een interview gepubliceerd met Jan Boksem. Hij is lid van de commissie invoering strafcassatiebalie. De commissie adviseert de Nederlandse Orde van Advocaten bij het invoeren van een cassatiebalie. Dat houdt in dat alleen in cassatie gespecialiseerde advocaten procedures in strafzaken bij de Hoge Raad mogen voeren.
Cassatie is een procedure die wordt gevoerd bij de Hoge Raad. In de meeste gevallen betreffen het procedures waarin wordt geklaagd over de uitspraak van een gerechtshof in hoger beroep. Cassatieprocedures zijn schriftelijk en gaan niet meer over de feiten. Er kan in cassatie – kortweg - worden geklaagd over motiveringsgebreken of een onjuiste toepassing van het recht. Het is een gespecialiseerd onderdeel in strafzaken dat afwijkt van de behandeling van strafzaken in eerste aanleg en in hoger beroep. Op ons kantoor is Jan Boksem degene die alle cassatiezaken behartigt, “jaarlijks tussen de tachtig en honderd”.
In het artikel schetst Boksem de achtergrond van de invoering van een cassatiebalie. “De orde is van mening dat, als je op dit specifieke terrein iets wilt doen, je het wel in de vingers moet hebben. Vanuit het oogpunt van kwaliteitsbevordering en bescherming van de rechtzoekende.”
Advocaten moeten aan kwaliteitseisen gaan voldoen om tot de cassatiebalie toe te treden. Boksem onderstreept “dat er bij de toelating van advocaten geen onderscheid moet worden gemaakt tussen advocaten van grote of kleine kantoren. Ook moeten advocaten verspreid over het hele land tot de cassatiebalie kunnen toetreden.”
Op basis van de huidige wetgeving is elke advocaat, dus ook hij/zij die niet in cassatie in strafzaken is gespecialiseerd, bevoegd om cassatieprocedures bij de Hoge Raad aanhangig te maken. Hoewel een verplicht lidmaatschap van de cassatiebalie op gespannen voet staat met het beginsel van een vrije advocaatkeuze, is Boksem vanuit het oogpunt van consumentenbescherming een voorstander van het stellen van eisen aan cassatieadvocaten. “Advocaten die in cassatie optreden, moeten hiertoe daadwerkelijk in staat zijn. En een cliënt kan de kwaliteit van een cassatieadvocaat zelf niet inschatten.”
Klik hier voor het volledige interview.