De Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad heeft de Hoge Raad geadviseerd om beslissingen in stand te laten waarbij het openbaar ministerie niet-ontvankelijk is verklaard omdat aan de verdachte ook al een Alcoholslotprogramma (ASP) was opgelegd. Indien dat advies door de Hoge Raad wordt overgenomen betekent dit dat het OM een verdachte niet strafrechtelijk mag vervolgen voor het rijden onder invloed indien door het CBR een ASP is opgelegd.
Het alcoholslot is een maatregel die in het bestuursrecht wordt opgelegd. Volgens de Advocaat-Generaal is deze maatregel vanwege de zwaarte ervan gelijk te stellen met een strafrechtelijke vervolging en dan geldt het beginsel dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit mag worden vervolgd (“ne bis in idem”). Bij oplegging van de alcoholslotmaatregel wordt het rijbewijs ongeldig verklaard en kan alleen worden gereden met een speciaal rijbewijs in een personenauto die is voorzien van het alcoholslot. Het CBR legt die maatregel o.a. op bij een door de politie geconstateerd rijden onder invloed met een promillage tussen de 1,3 en 1,8. Bij beginnende bestuurders is de ondergrens 1,0 promille. Het alcoholslotprogramma duurt tenminste twee jaar. De kosten van het alcoholslot komen voor eigen rekening en zijn voor de betrokkene hoog: ca. € 4500. Bij het niet deelnemen aan het alcoholslotprogramma blijft het rijbewijs van de betrokkene voor tenminste vijf jaar ongeldig; dat is in twee van de drie vandaag beoordeelde zaken het geval.
De Hoge Raad doet naar verwachting uitspraak op 17 maart a.s.
Ons kantoor heeft eerder in strafzaken verweren gevoerd dat niet alleen na het opleggen van verplichte deelname aan het ASP maar ook na een door het CBR ongeldig verklaard rijbewijs voor het OM de bevoegdheid om strafrechtelijk te vervolgen zou zijn komen te vervallen. In onze visie zou dat in die gevallen moeten leiden tot niet-ontvankelijkheid van het OM. De gevolgen bij een ongeldig verklaard rijbewijs zijn namelijk nog groter dan bij het ASP. Tot dusver zijn deze verweren door de rechters (nog) niet gehonoreerd. Klik hier voor een publicatie hierover op onze website.