Het recente wetsvoorstel van Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om voor meer delicten de verjaringstermijn af te schaffen, kan niet op steun rekenen van advocaat mr. Tjalling van der Goot. Volgens het voorstel verjaren misdrijven waar een gevangenisstraf van twaalf jaren of meer op is gesteld niet meer. Nu is het zo dat alleen delicten waar een levenslange gevangenisstraf is gesteld niet verjaren.
In een radio-interview voor Omrop Fryslân Radio betoogde hij dat het voorstel past in het klimaat van hardere straffen, meer oog voor slachtoffers en minder kijken naar de belangen en rechtspositie van de verdachte. De rechtspositie van ene verdachte kan ernstig worden verslechterd. Een grote extra groep misdrijven zal straks niet meer verjaren.
Van belang is dat de resultaten met behulp van dna het wetsvoorstel in een stroomversnelling hebben gebracht. Natuurlijk is het zo dat dna-resultaten van groot belang kunnen zijn voor de opsporing. Het blijft echter een hulpmiddel, geen tovermiddel. Het vinden van bijv. een haar van de verdachte op de plaats delict is in feite niet meer dan bewijs dan dat de verdachte ooit een haar heeft verloren. Er zal vrijwel altijd moeten worden doorgerechercheerd. Bovendien zijn voorbeelden bekend dat – zeker in het criminele circuit – wordt gehandeld in dna-sporen van willekeurige burgers die op de plaats van het misdrijf worden achtergelaten. In zoverre moet het belang van dna worden gerelativeerd.
Daar komt bij dat de verdachte wel haast in een onmogelijk rechtspositie komt te verkeren indien hij moet verklaren over een feit van 30 jaren terug. Waar was je? Kun je dat aantonen? Ook getuigen zullen veelal ofwel niet meer leven of niet meer weten wat zij op een concrete datum in een grijs verleden hebben gedaan of gezien.
Het lijkt voor een samenleving, ook voor slachtoffers, van belang om het verleden te kunnen laten rusten. Het voorstel deint daarentegen mee op golven van emotie en wraak.
Beluister hier het interview.