Advocaat mr. Tjalling van der Goot reageerde heden bij BNR op de laatste voorstellen van staatssecretaris van veiligheid en Justitie Teeven. De bewindsman kondigde aan om hangende de strafzaak onder verdachten beslag te leggen op vermogensbestanddelen. Dit beslag zou dienen om de betaling van de later door de rechter vastgestelde schadevergoeding te waarborgen. Daarnaast wil de staatssecretaris dat elke veroordeelde een vast bedrag aan de Staat betaalt.
Advocaat Van der Goot hekelt het gemak waarmee belangen en rechten van verdachten opzij worden gezet.
Ten aanzien van het leggen van beslag geldt dat de zogeheten onschuldpresumptie (uitgangspunt waarbij en ieder tot het moment dat de rechter uitspraak heeft gedaan voor onschuldig moet worden gehouden) moet wijken voor een mogelijk later in te dienen vordering tot schadevergoeding. Daar komt bij dat het leggen van beslag slechts zinvol is, indien de hoogte van het schadebedrag bekend is; indien na de aanhouding de portemonnee van de verdachte in beslag wordt genomen, is het zeer denkbaar dat de inhoud van die portemonnee de hoogte van het latere schadebedrag overtreft. Tot slot plaatst de raadsman een vraagteken bij de noodzaak van dit voorstel. Schadebedragen aan slachtoffers zijn over het algemeen relatief laag. Het komt – op basis van de ervaringen in zijn eigen praktijk – niet of nauwelijks voor dat vermogen wordt weggesluisd om te voorkomen dat het schadebedrag kan worden voldaan. Veroordeelden betalen over het algemeen wel. Bovendien legt de rechter vrijwel altijd een schadevergoedingsmaatregel op, hetgeen inhoud dat het incassobureau van justitie (CJIB) zorg draagt voor het binnenhalen van het bedrag. Het CJIB heeft reeds nu veel mogelijkheden om te incasseren indien een veroordeelde zou weigeren.
Het tweede onderdeel van het voorstel betreft de afdracht door veroordeelden van een vast bedrag aan de Staat. Daarmee lijkt de bewindsman naast het rechterlijke vonnis nog een extra financiële sanctie te willen opleggen. Immers, rechters hebben ook nu reeds de mogelijkheid om storting van een bedrag in een het Schadefonds Geweldsmisdrijven op te leggen. De rechter kan dat doen als bijzondere voorwaarde bij een (deels) voorwaardelijke straf. Voordeel van het laatste is dat een onafhankelijke rechter, na weging van alle belangen, een op maat gesneden bedrag kan opleggen. Een op voorhand vastgesteld forfaitair bedrag druist tegen dit ‘maatwerk’ in.
Beluister hier het interview bij BNR.