Naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof in de zaak Van der Velden/Nederland hebben wij op kantoor ook onze kasten nagelopen.
Inmiddels zijn drie TBS-cliënten vervroegd teruggekeerd in de samenleving. In twee gevallen ging het om mondelinge bedreigingen en in het derde geval om een overval. In die laatste zaak was het geweld van de zijde van onze cliënt minimaal. In twee gevallen had de TBS-gestelde al (veel) langer gezeten dan de maximale vier jaren.
De verwachting binnen kantoor is dat er de komende maanden nog meer TBS’ers de kliniek zullen verlaten.
De vraag is vervolgens of de ex-TBS-gestelde schadevergoeding kan vragen voor de jaren die hoogstwaarschijnlijk ten onrechte zijn ondergaan.
Wettelijk is er voor deze situaties niets geregeld. Anders derhalve dan bij iemand die ten onrechte in verzekering gesteld is geweest of in voorarrest heeft gezeten. In die gevallen wordt gemiddeld € 100,-- per dag toegekend.
Wij wenden ons thans tot het College van Procureurs-Generaal in Den Haag. Wij verzoeken dan aansprakelijkheid te erkennen en tot schadevergoeding over te gaan. In het algemeen vragen wij een bedrag van € 200,-- per dag.
Mocht het College negatief reageren, dan resteert naar onze mening slechts de gang naar de civiele rechter. Dit is dan een procedure tegen de Staat wegens onrechtmatig handelen.
Binnenkort gaat ons kantoor met enige TBS-specialisten in den lande om de tafel om de strategie te bepalen in toekomstige zaken. We gaan derhalve de krachten bundelen, omdat het thans erg onrustig is in TBS-land.
Mr. Wim Anker