In het vaktijdschrift Nieuwsbrief Strafrecht van 24 april jl. heeft Hans Anker zijn laatste redactionele commentaar geschreven. Hij neemt afscheid als redactielid. Anker levert in het stuk kritiek op de huidige regelgeving waarbij ook van jeugdigen na een veroordeling dna wordt afgenomen en opgeslagen. Jeugdzondes van kinderen van bijvoorbeeld 12 of 13 jaar leiden dus tot opname in de databank. Kinderen hebben binnen het strafrecht echter een bijzondere positie. Kinderen kunnen en mogen leren van hun fouten. De wetgever is aan zet om rekening te houden met deze bijzondere positie van minderjarigen.
Klik hier voor het volledige artikel.
In het commentaar verwijst hij naar de Wet dna-onderzoek bij veroordeelden. Volgens die wet moet van iedere veroordeelde die wegens een misdrijf tot een taakstraf of een vrijheidsbenemende straf is veroordeeld dna wordt afgenomen. Dit dna wordt vervolgens opgeslagen in de landelijke dna-databank en kan worden gebruikt bij de opsporing van toekomstige strafbare feiten. In de wet en in de rechtspraak van de Hoge Raad is geen ruimte voor een generieke uitzondering voor minderjarigen. Juist vanwege de ingrijpende inmenging in de persoonlijke levenssfeer en het stigmatiserende effect zou volgens Anker voor jeugdigen een uitzondering moeten worden gemaakt.
Het VN-Mensenrechtencomité heeft Nederland recent op de vingers getikt. Het Comité oordeelt dat Nederland in de Wet dna-onderzoek bij veroordeelden ten onrechte geen onderscheid maakt tussen meer- en minderjarigen. Opgemerkt wordt dat de inmenging in de persoonlijke levenssfeer van de minderjarige niet in verhouding staat tot het legitieme doel van preventie en onderzoek naar ernstige misdrijven.
Inmiddels heeft de Minister van Justitie en Veiligheid aangekondigd dat de regelgeving wordt aangepast. In een brief aan de Tweede Kamer laat hij weten dat de wet wordt gewijzigd dat niet langer celmateriaal wordt afgenomen bij minderjarigen die zijn veroordeeld tot een taakstraf tot 40 uur. “Met de voorgestelde wijziging wordt het niet-beoogde neveneffect van de taakstraf gecorrigeerd.” Het voorstel van Anker om de wet te veranderen wordt door de Minister dus omarmd.