Wim Anker maakt zich zorgen over het groeiend aantal personen met psychische problemen dat aanklopt bij advocatenkantoor Anker & Anker. Directe aanleiding voor het uiten van deze zorg is de grote piek in het aantal levensdelicten in de provincie Fryslân dit jaar. In een periode van drie maanden zijn reeds acht levensdelicten gepleegd terwijl het gemiddelde hooguit twee of drie in een heel jaar is. In een reportage van het tv-programma EenVandaag stelt Anker een groeiend aantal verwarde mensen aan de balie van het kantoor te zien, dat in de meeste gevallen door het kantoor niet kan worden geholpen omdat deze mensen geen strafzaak hebben. Het kantoorpersoneel biedt dan een luisterend oor en verwordt op deze wijze bijna tot een doorverwijscentrum voor verwarde personen.
Klik hier voor het bekijken van de uitzending.
Anker kan thans geen oorzakelijk verband leggen tussen de toegenomen psychische problemen bij mensen en de gepleegde levensdelicten. Hij constateert slechts deze toename en maakt zich zorgen over wat er met deze mensen gebeurt als zij het kantoor weer hebben verlaten. Het mogelijk gaan plegen van strafbare feiten maakt onderdeel uit van deze zorg. De mensen zijn veelal verward, radeloos en weten niet bij welke instantie ze moeten aankloppen. Ten einde raad lopen ze binnen bij het advocatenkantoor in Leeuwarden. Het personeel aldaar is echter niet opgeleid om dergelijke personen te helpen of bij te staan.
Het groeiend aantal verwarde mensen zou te maken kunnen hebben met het gebrek aan zorg als gevolg van bezuinigingen in de afgelopen jaren. Anker hoopt dat de huidige signalering er toe bijdraagt dat hiertegen wat gedaan kan worden.
De politie spreekt in de reportage over toeval dat er in een paar maanden tijd zoveel levensdelicten in de provincie zijn gepleegd. Volgens districtschef Te Wierik is er tussen de zaken geen patroon. Misdaadverslaggever Gerlof Leistra vindt het echter te vroeg om te constateren dat er geen verband is tussen de zaken. Ook hij ziet een toename van psychische problemen als oorzaak van strafbaar handelen.