Op 2 maart jl. werd in Drachten in het Fries Congrescentrum Drachten aandacht besteed aan herstelrecht/mediation in het strafrecht. Sinds enkele jaren is hiervoor een opening gecreëerd in het Wetboek van Strafvordering: art. 51h.
Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland nam het initiatief voor dit symposium. Binnen het arrondissement Noord-Nederland wordt steeds meer aandacht besteed aan herstelbemiddeling in het strafrecht. Het strafrecht is geen oplossing voor alle problemen. In geval van burenruzies, conflicten in de relationele sfeer of binnen de familie is een structurele oplossing van het onderliggende probleem te prefereren. Er kan dan een mediator ingeschakeld worden. Dit kan dan ook leiden tot het voorkomen van een strafzitting of tot een mildere bestraffing door de strafrechter. Daardoor ontstaan er dan weer minder problemen bij het later aanvragen van een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag).
Hans Anker trad op als spreker tijdens het symposium. Hij is voorstander van herstelrecht in het strafrecht. Hij wees er op dat bemiddeling escalatie kan voorkomen. Een burenruzie kan met een belediging beginnen om vervolgens uit te monden in bedreiging en mishandeling. Het strafrecht moet alleen worden ingezet als ‘ultimum remedium’. Van de inzet van het strafrecht moet men niet torenhoge verwachtingen hebben. Het conflict wordt daarmee namelijk niet opgelost. Het is vaak goed om met tussenkomst van een derde de onderliggende problematiek op te lossen. Onze cliënten hebben daar baat bij, omdat na een succesvolle bemiddeling ofwel in het geheel geen straf ofwel een substantieel lagere straf wordt opgelegd. Anker bepleitte tot slot een hogere vergoeding voor de actieve advocaat die in het belang van zijn cliënt probeert een dagvaarding te voorkomen (maar na intrekking van de dagvaarding een lagere vergoeding voor zijn werk ontvangt).
Klik hier voor een item van Omrop Fryslân over het symposium.