Rechters willen maatwerk leveren en gruwen van het wettelijk vastgelegde verbod om in bepaalde gevallen een taakstraf op te leggen. Advocaat Tjalling van der Goot noemt het verbod in de Leeuwarder Courant van heden een ‘onwerkbaar gedrocht’. De Haagse rechter mevrouw Van Rens stelt dat het verbod haar beperkt in haar vrijheid. “Het gemak waarmee mensen de gevangenis in worden gegooid. (…) Mensen moesten eens weten hoeveel impact het heeft. Je bent je woning kwijt na twee maanden, je werk, krijgt problemen met je gezin en als je eruit komt is er niets om terug te vallen. Er zijn een heleboel gevallen waarin dat terecht is maar een aantal gevallen waarin dat schuurt. Waarvoor nu juist die taakstraf is bedoeld. Ook wanneer het gaat om zeden- en geweldszaken. (…) Het komt voor dat ik maar één dag cel opleg als ik een taakstraf passender vind.”
Van der Goot: “Dat het opleggen van een dag celstraf een enorme vlucht aan het nemen is, geeft wel aan dat rechters totaal niet uit de voeten kunnen met het taakstrafverbod. Het heeft geen enkele toegevoegde waarde. Rechters worden erdoor beperkt in hun vrijheid om maatwerk te leveren.”
Van Rens levert kritiek op de totstandkoming van de wet. “Ik vind het jammer dat het is gebeurd. Vooral omdat het voortkomt uit een tv-uitzending van Zembla uit 2007 waaruit zou blijken dat er taakstraffen voor verkrachtingen zouden zijn opgelegd. Later bleken die cijfers ook niet te kloppen, maar die wet kwam er. Dan denk ik: welk probleem zijn we nu aan het oplossen?”
Van der Goot ziet regelmatig dat rechters bij een verbod om een kale taakstraf op te leggen kiezen voor een combinatie van een taakstraf met één dag gevangenisstraf, soms ook voor een geldboete als straf. Er zijn ook rechters die voorbijgaan aan het taakstrafverbod en gewoon een taakstraf opleggen zonder cel. “Dan negeren ze de wet. (..) Dat is feitelijk rechterlijke ongehoorzaamheid. Als het in het voordeel is van de cliënt, dan kan ik me daar natuurlijk in vinden.”
Klik hier voor het volledige artikel.