Het strafrecht is geen wondermiddel dat een eind aan alle problemen maakt. Gebruik het strafrecht dus niet als er alternatieve wijzen van sanctionering mogelijk zijn. Dat betoogde advocaat Tjalling van der Goot in een interview bij RTV Noord nadat bekend was geworden dat een tal mannelijke leden van de Groninger studentenvereniging Vindicat atque Polit een lijst had gemaakt over de seksuele kwaliteiten van 23 vrouwelijke leden van deze vereniging. In deze lijst staan de vrouwen met naam, adres en telefoonnummer vermeld. Deze zogeheten banga-lijst is vervolgens op internet verschenen.
Volgens Van der Goot – zelf oud-lid van Vindicat - is het maken en publiceren van deze lijst in strijd met de morele waarden, ook binnen het studentencorps. "Ik kan mij heel goed voorstellen dat de vrouwen gegriefd zijn, en dat is een understatement". Dat betekent echter nog niet dat daarmee een strafbaar feit is gepleegd. De strafbepalingen die mogelijk zijn overtreden betreffen belediging, smaad(schrift) of laster. Hiervoor is niet alleen vereist dat de vrouwen in hun eer en goede naam zijn aangetast, maar ook dat dit de bedoeling van de makers van het document is geweest. Dat is tot dit moment niet duidelijk geworden. Ook is niet naar buiten gebracht of de makers ook verantwoordelijk zijn voor het feit dat de lijst op internet terecht is gekomen.
Van belang is dat de beledigingsartikelen zogeheten klachtdelicten zijn. Dat houdt in dat het openbaar ministerie slechts strafrechtelijk kan vervolgen indien er aangifte wordt gedaan met daarin een uitdrukkelijke wens van de aangeefster om tot vervolging van de verdachte over te gaan. Achterliggende reden van dit klachtvereiste is dat de privacy niet zonder toestemming van de beledigde in de openbaarheid tijdens een terechtzitting aan de orde komt. Indien zo’n klacht ontbreekt, heeft het OM geen mogelijkheden om tot vervolging over te gaan. Anderen dan degene die zelf is beledigd, kunnen geen klacht doen.
Volgens Van der Goot werkt het strafrecht vaak averechts indien de verdachte en de aangever ook na het doen van aangifte in elkaars nabijheid blijven verkeren. In de praktijk zien we dit bijvoorbeeld bij uit de hand gelopen burenruzies. Inzetten op bemiddeling is dan veelal een betere oplossing dan de verdachte door de strafrechter laten berechten. De buren moeten immers verder met elkaar. Het is beter om er voor te zorgen dat de buren weer met elkaar spreken, dan de ruzie te laten escaleren door de ene buurman te laten veroordelen. Zo is het ook met de lijst van Vindicat. Zowel de makers van de lijst als de vrouwen die op de lijst zijn vermeld, zijn lid van dezelfde vereniging en zullen elkaar blijven treffen. “Ik kan mij goed voorstellen dat voor een andere wijze van sanctionering wordt gekozen dan de strafrechtelijke”, aldus Van der Goot.
Inmiddels is bekend geworden dat het bestuur van de vereniging de makers van de lijst “tot nader order” heeft geschorst. “Dit gaat de grenzen van de studentengrap ver te buiten”, zo staat in een verklaring van Vindicat.