De 50-jarige vrouw uit Roden die wordt verweten giftige stoffen in het Senseo-koffiezetapparaat van haar man te hebben gedaan kan niet worden veroordeeld. Dat bepleitte vandaag raadsman Tjalling van der Goot ten overstaan van de rechtbank in Assen. Onze cliënte wordt verdacht van het benadelen van de gezondheid van haar echtgenoot op 15 mei 2015. In 2015 verbleef zij zo’n drie maanden in voorarrest op verdenking van poging tot moord. Nadat deskundigenonderzoek uitwees dat de aangetroffen stoffen niet tot de dood zouden hebben kunnen leiden, is cliënte in vrijheid gesteld en is de aantijging door het OM afgezwakt. Het benadelen van de gezondheid is en strafbaar feit dat volgens de wet met eenvoudige mishandeling wordt gelijkgesteld.
Het openbaar ministerie eiste een gevangenisstraf van 270 dagen waarvan 183 dagen voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijk deel is gelijk aan de duur van het voorarrest. In de visie van het OM behoeft onze cliënte dus niet terug naar de cel. Aan het voorwaardelijke gedeelte zou een proeftijd van drie jaren moeten worden gekoppeld en een verplichte behandeling agressieregulatie. Met die behandeling is cliënte geheel vrijwillig overigens reeds gestart.
Onze cliënte betwist niet dat zij stoffen in het waterreservoir van het koffiezetapparaat van haar man had gedaan. Beiden leefden reeds gescheiden. Er waren langer spanningen, met name over de verwaarlozing van de honden die bij de man verbleven. Enige tijd voor het incident was de papegaai, die ook bij de man verbleef, overleden. Volgens cliënte lukte het niet om met de man hierover in gesprek te komen. In een emotionele en impulsieve daad heeft zij een fles onkruidverdelger gepakt waarvan zij vermoedde dat deze het middel Roundup bevatte. Van de inhoud heeft zij een theelepeltje in het water van het koffiezetapparaat gemengd. Volgens cliënte was het de bedoeling dat haar man na het drinken van koffie zou schrikken, misschien misselijk zou worden.
De man heeft nadien bij de politie verklaard na het drinken van enkele slokken koffie duizelig te zijn geworden. Hij stelt geen pijn te hebben gehad. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd. In het ziekenhuis constateerden de artsen geen afwijkingen. De man is daarna uit het hospitaal ontslagen en stelt geen blijvende gevolgen te hebben ondervonden. Cliënte heeft spijt van haar handelingen en is blij dat haar daad gelukkig geen (grote) lichamelijke gevolgen heeft gehad.
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de stoffen die in het koffiewater en die in het lichaam van de man zijn aangetroffen onderzocht. Dit onderzoek heeft opgeleverd dat zich naar alle waarschijnlijkheid geen Roundup maar een minder zwaar middel in het flesje met onkruidverdelger heeft bevonden. Volgens raadsman Van der Goot is slechts van enkele stoffen vast te stellen dat deze – door het drinken - in het lichaam van de man terecht zijn gekomen. Juist van deze stoffen - waaronder fluroxypyr – stelt het NFI vast dat deze weinig toxisch zijn en dat in de literatuur niets bekend is over de effecten na het innemen van deze stoffen op het lichaam. Om deze reden kan – volgens de verdediging – het bewijs niet worden geleverd dat door het mengen van de stoffen in het koffiewater de gezondheid van de echtgenoot is benadeeld.
Bovendien stelde de raadsman dat het NFI geen onderzoek heeft gedaan naar de concentraties waarin de stoffen in het lichaam zijn aangetroffen. Een hoge concentratie schadelijke stoffen in het lichaam zal ernstiger effecten hebben dan een lage concentratie. Ook om deze reden kan niet worden vastgesteld dat de gezondheid van de man door toedoen van cliënte is benadeeld. Volgens de raadsman moet de rechtbank daarbij rekening houden met het feit dat de echtgenoot reeds medicijnen gebruikte die sufheid en duizeligheid als bijwerking hadden en dat de man eerder die dag alcohol had gebruikt dat een versterkend effect op de bijwerkingen van het medicijn kan hebben. Daarnaast heeft de dochter verklaard niet abnormaals aan haar vader te hebben gezien nadat deze koffie had gedronken. Niet uit te sluiten valt dat de door de man beschreven effecten een andere oorzaak hebben dan het drinken van slokken koffie met giftige stoffen. Ook om deze reden bepleitte de verdediging vrijspraak.
Voor zover de rechtbank cliënte wel veroordeelt, stelde Van der Goot voor om een taakstraf op te leggen waarvan een gedeelte voorwaardelijk met daarbij de door het OM voorgestelde bijzondere voorwaarden.
De rechtbank doet uitspraak op dinsdag 22 maart a.s. om 13.00 uur.