Op 24 februari jl. gaf Wim Anker een interview bij Radio 1. Aanleiding was de aftrap van een serie theatercolleges in het land. Op 23 februari vond de eerste plaats in Nijmegen. Cultuur dus met een juridische tint.
Klik hier om het interview te beluisteren (van minuut 17.18.36 tot 31.00).
Volgens Anker heeft hij zo’n tien jaar geleden opgemerkt dat er steeds meer lezingen op zijn pad kwamen. Sindsdien heeft hij zijn praktijk anders ingericht. Grofweg bestaat de helft van het werk uit het werk als strafpleiter, de andere helft wordt ingevuld door het geven van cursussen en lezingen.
In de theatercolleges worden de principiële uitgangspunten van het kantoor benoemd en toegelicht. Een van deze principes bestaat uit de volstrekt eenzijdige rol van de strafadvocaat. Er is slechts één belang dat telt, te weten dat van de cliënt. Een advocaat kijkt niet naar de belangen van de samenleving, slachtoffers of nabestaanden. Daarvoor is – simpel gezegd – de officier van justitie. Op het kantoor is men volgens Anker fel en scherp in het toezien op het uitoefenen van dit eenzijdige partijbelang.
Daarnaast geldt dat de advocaat de regie heeft, niet de cliënt. Natuurlijk wordt in vrijwel alle gevallen goed samengewerkt, maar mocht het inzicht van de raadsman anders zijn dat dat van de cliënt zullen de wegen scheiden. Anker: “Wij zijn geen marionet waarbij je aan een touwtje trekt en hij beweegt. Wij willen bij alle rechtbanken in het land geloofwaardig zijn.”
In de theatercolleges worden de lezingen aangevuld met fragmenten uit documentaires die de afgelopen jaren over het kantoor zijn gemaakt. In een van deze fragmenten komt broer Hans voorbij die net een in zijn ogen prachtig resultaat had bereikt in een ‘kleine’ zaak. De cliënt van broer Hans werd beschuldigd van het gooien van een ei tegen een raam. Wim Anker: “Het gaat niet alleen om het resultaat, maar ook om de spelvreugde.”
Ook wordt tijdens de theatertour een fragment getoond uit de documentaire over de verdediging in de Amsterdamse zedenzaak. Hieruit blijkt dat bestuurders en politici zich bemoeiden met een lopende strafzaak en “meideinden op de golven van emotie”. Anker: “Het is lastig gebleken om de rug recht te houden.” In het beroep van strafrechtadvocaat is het wezenlijk deze rug wel recht te houden en vol op te komen voor het belang van de cliënt.
Met de theatercolleges gaat Anker door waar hij sinds de jaren ’80 mee is begonnen, te weten het geven van lezingen in het hele land. Alleen nu in een theater en aangevuld met beelden. “Ik leg uit waar ik voor sta. Probeer vooroordelen weg te nemen. Leg uit dat een advocaat geen nare man is en cruciaal is om de symbolische weegschaal van Vrouwe Justitia in evenwicht te houden.”
Op dinsdag 8 maart is het theatercollege in De Harmonie in Leeuwarden en op 23 mei in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.