In de Leeuwarder Courant en in het Dagblad van het Noorden van 17 mei jl. is een uitgebreid interview geplaatst met advocaat mr. Tjalling van der Goot. Directe aanleiding voor het vraaggesprek is de bijstand in de zaak van Frank R. die deze en volgende week terecht staat in de rechtbank in Assen.
Van der Goot wil niet inhoudelijk ingaan op de zaak van zijn cliënt Frank R.
De raadsman beschrijft hoe hij met omvangrijke zedenzaken omgaat. Deze gaan niet zelden gepaard met vervelende reacties van buitenstaanders. “Wat dat betreft kun je beter een drievoudige moordenaar verdedigen dan een zedendelinquent. Het is een prachtig vak, maar op dat commentaar zit je niet altijd te wachten. Dat is de keerzijde. (…) Maar als iemand mij een klootzak vindt, nou, prima.”
Volgens Van der Goot is het belangrijk om afstand te kunnen nemen. “Ik neem mijn werk niet mee naar huis. Je moet emotioneel nooit betrokken raken. (…) maar ik ben van nature vrij nuchter. Ik kan overal tegen. Thuis heb ik er geen last meer van. Dan ben ik bij mijn gezin, aan het zeilen of zit op de tribune bij de FC.”
Over principes zegt Van der Goot onder meer. “Er zijn advocaten die er bewust voor kiezen om sommige verdachten niet te verdedigen. Maar zo werken wij op dit kantoor niet. Als we tijd hebben, dan doen we het. Wie het ook is, ongeacht de aard en ernst van het verwijt. Uit principe.”
“Sommigen zien me als de verdediger van het kwaad. Onzin natuurlijk. Ik ben de verdediger van het recht. Het strafproces functioneert alleen als iedereen een goede verdediging krijgt.”
De advocaat stelt niet cynisch te worden van het werk. Integendeel. “Ik ben er nog steeds van overtuigd dat de mens niet van nature slecht is. Er sis altijd een reden, een aanleiding, een oorzaak. (…) Ik ben nu juist strijdbaarder dan vroeger. De verdediging van verdachten is belangrijker geworden. Het klimaat verandert. De straffen gaan omhoog. Ik zie steeds meer incidentenpolitiek. Neem de wet taakstrafverbod bijvoorbeeld. (...) De nuance is weg. (...) Hetzelfde zie je nu met tbs, dat is ook zo'n raar en gevoelig onderwerp.”
Klik hier voor het volledige artikel.