Het instellen van hoger beroep (appelleren) houdt risico’s in. Niet voor niets wordt ter zitting in hoger beroep door het OM wel eens gemeld ‘appelleren is riskeren’ als in de visie van het OM de door de rechtbank opgelegde straf te laag is. In hoger beroep kan ook een hogere straf worden uitgesproken dan door de rechtbank is opgelegd. Anderzijds kan appelleren gelukkig ook vaak lonen. Een voorbeeld hiervan blijkt uit een uitspraak van vandaag van het hof in Leeuwarden.
Het ging een kwestie met twee scooters die tegen elkaar op botsten tijdens een meeting in Groningen. Onze cliënt had geen rijbewijs, had geen geldige kentekenplaat op zijn voertuig en nam deel aan de wedstrijd. Hij veroorzaakte een frontale botsing, waarbij een 16-jarige jongen zwaar letsel opliep. Cliënt haalde links in, terwijl hij te weinig zicht had en klapte op de scooter van het slachtoffer. De rechtbank sprak van roekeloos rijgedrag. Cliënt werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden (waarvan drie maanden voorwaardelijk) en een rijontzegging van drie jaren.
Raadsvrouwe Jessica Versluis stelde namens haar cliënt hoger beroep in. In hoger beroep werd door de verdediging een nieuw reclasseringsrapport aangevraagd om de gevolgen van een gevangenisstraf te benadrukken. De verdediging bepleitte het opleggen van een werkstraf. Het hof volgt de verdediging. Het hof overweegt dat het belangrijk is dat de verdachte inziet dat hij onjuist heeft gehandeld en dat hij verantwoording neemt voor zijn rijgedrag. Daarnaast slaat het hof acht op het (positieve) reclasseringsadvies. De reclassering adviseert geen gevangenisstraf op te leggen om deze mogelijk een ontwrichtend en emotioneel belastend effect op verdachte zal hebben. Daarnaast zal een dergelijke straf in de visie van de reclassering mogelijk een negatief effect hebben op zijn baan en zijn financiële situatie.
Het hof acht weliswaar roekeloos rijgedrag bewezen, maar ziet af van een gevangenisstraf. Aan cliënt wordt een werkstraf van 240 uur, een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een rijontzegging van twee jaar opgelegd.
Appelleren kan lonen, zo blijkt. Voor cliënt is de uitspraak een grote opluchting.