Vervolging wegens het rijden onder invloed is niet meer mogelijk na een door het CBR opgelegd alcoholslotprogramma en ook niet nadat het CBR het rijbewijs ongeldig heeft verklaard. Althans dat is de mening van ons kantoor na het zeer interessante arrest van het gerechtshof in Den Haag van gisteren.
Het hof stelt dat het door het CBR opgelegde alcoholslotprogramma een punitief karakter heeft en als zodanig gelijk moet worden gesteld aan de in een strafzaak op te leggen sancties. Naar het oordeel van het hof is een strafrechtelijke vervolging voor hetzelfde feitencomplex als waarvoor reeds de maatregel ASP is opgelegd in strijd met het wettelijk stelsel.
Daarom wordt het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard in de vervolging. Een arrest dat grote consequenties kan hebben voor de maatregel ASP, die toch al onder vuur ligt van advocaten en rechters in den lande.
Eerder al werden al twee bressen geschoten in de maatregel ASP: Klik hier
Daar komt dan nog het bovengenoemde arrest van het Gerechtshof Den Haag overheen.
De regelgeving omtrent het ASP is veel te rigide en houdt geen enkele rekening met de persoonlijke omstandigheden en belangen van de verdachte.
Ondoordachte spierballen-wetgeving, die nu zwaar onder druk staat.
Mr. Wim Anker stond op dezelfde dag van het arrest van het Gerechtshof Den Haag bij de politierechter in Leeuwarden een verdachte bij, die door het CBR “ongeschikt was verklaard”. In de praktijk betekent dit dat het rijbewijs ongeldig is en dat sprake is van een rijontzegging, opgelegd door een zelfstandig bestuursorgaan.
Anker is van mening dat ook deze maatregel getroffen wordt door het heldere arrest van het Gerechtshof Den Haag van 22 september 2014.
Ongeschiktverklaring moet immers als nog zwaarder worden beschouwd dan de maatregel ASP. Na het inbouwen van een alcoholslot mag de verdachte wel aan het verkeer deelnemen, zij het onder allerlei voorwaarden. Bij een ongeschiktverklaring is het rijbewijs ongeldig en is de duur daarvan – vooralsnog – onbepaald, doch minimaal één jaar. De verdachte moet wachten tot hij, na uitgebreid onderzoek, weer geschikt wordt verklaard.
De politierechter wilde er echter niet aan. De politierechter te Leeuwarden bepaalde dat de wetgever aan zet is en dat hij liever wacht op een arrest van de Hoge Raad, zodat complete duidelijkheid ontstaat op dit punt.
Wat de verdediging betreft een gemiste kans.
Er is inmiddels hoger beroep ingesteld zodat het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden hierover gaat oordelen.
Lees hier het artikel in het NJB van juridisch medewerker mr. Nico de Vries over het alcoholslot, een van onze eerdere kritische opinies op onze website, alsmede het artikel van vandaag in de Leeuwarder Courant.