Afgelopen week werd een strafzaak behandeld tegen een 40-jarige inwoner van Leeuwarden. Onze cliënt werd verdacht van poging tot diefstal en diefstal van een blok goud. Onze cliënt ontkende met klem.
Volgens het slachtoffer, bewoner van een drugspand, had de verdachte die nacht een kartelmes met een lemmet van ongeveer 20 centimeter van tafel gepakt en hem daarmee gestoken. Een andere aanwezige bevestigde dat later ook tegenover de politie. Drie aanwezigen verklaarden dat de verdachte en het slachtoffer ruzie hadden gehad over een flex.
Het slachtoffer bleek later een klaplong te hebben opgelopen. De vraag was wie hiervoor verantwoordelijk was. Volgens onze cliënt was er niets aan de hand toen hij in de woning was. De aanwezigen waren volgens cliënt behoorlijk onder invloed van harddrugs – hijzelf niet – en hun verklaringen moesten daarom dus niet al te serieus genomen.
Raadsvrouwe Jessica Versluis benadrukte diverse inconsistenties en onduidelijkheden in het onderzoek. Zo stelde een van de getuigen dat een andere aanwezige – en niet onze cliënt – het slachtoffer met het mes had verwond. In het ziekenhuis, zou het slachtoffer een medepatiënt hebben verteld dat niet cliënt de schuldige was, maar iemand anders met de bijnaam ‘Rasta’.
Pas na een dag of zes was aangifte gedaan en dus hadden ze alle tijd gehad – aldus cliënt – om verklaringen op elkaar af te stemmen.
Ook zei de Leeuwarder dat hij alleen ter plekke was omdat hij gehoord had dat een man waarvan hij nog geld tegoed had ook aanwezig zou zijn, maar dat bleek niet het geval. ,,Toen ben ik rustig weg gegaan. U ziet me op de camerabeelden ook niet onder het bloed wegrennen of zo.’’
De man moest zich ook verantwoorden in een tweede zaak. Hij zou op 13 december 2022 met twee anderen een blok goud hebben gestolen bij een handelsonderneming aan de Edisonstraat in zijn woonplaats. De Leeuwarder werd door politieagenten herkend op camerabeelden. Ook in dit geval ontkende cliënt elke betrokkenheid.
,,Het was om acht uur ‘s ochtends gebeurd en twintig minuten later stond de politie al voor mijn deur. Ze troffen mij in boxershort want ik lag namelijk gewoon te slapen.’’
De officier van justitie vond dat poging doodslag en diefstal van het blok goud konden worden bewezen. Hij baseerde zich in beide gevallen onder meer op camerabeelden.
Hij eiste een gevangenisstraf van 42 maanden.
De verdediging bepleitte in beide zaken vrijspraak.
De rechtbank doet uitspraak op 25 oktober.
Klik hier voor een artikel over de zitting in de Leeuwarder Courant.