Afgelopen nacht is een molotovcocktail door een raam in een woning van een journalist in Groningen gegooid. Daardoor is brand ontstaan. De brand is volgens diverse media door de bewoner zelf geblust. Niet uitgesloten is dat de ‘aanslag’ te maken heeft met het beroep van de bewoner.
In het Dagblad van het Noorden is vandaag een korte uitleg van Tjalling van der Goot gepubliceerd over de strafrechtelijke consequenties. Klik hier voor het bericht.
Hieronder volgt de tekst.
“Wie een molotovcocktail door een ruit gooit, neemt het risico dat daar binnen brand uitbreekt. Daarom is de aanslag op de Groningse journalist Willem Groeneveld het makkelijkst in te schatten als opzettelijke brandstichting, zegt strafrechtadvocaat Tjalling van der Goot.
De advocaat die studeerde in Groningen en werkzaam is voor het kantoor Anker & Anker nam kennis van de aanslag. Er werden brandende molotovcocktails bij Groeneveld door het raam van de voordeur gegooid.
,,Het eerste waar je dan aan moet denken is opzettelijke brandstichting. Dat is een zeer ernstig feit als je kijkt naar de maximale straffen die gegeven kunnen worden. Als er brand ontstaat in het huis, dan staat er maximaal 12 jaar cel op. Maximaal 15 jaar als iemand er zwaar lichamelijk letsel aan overhoudt. En als iemand erdoor komt te overlijden kan het zelfs levenslang zijn", legt Van der Goot uit.
Opzet
Het zou ook poging tot doodslag kunnen zijn, vertelt Van der Goot, maar dat is een ingewikkelder feit. ,,Het heeft alles te maken met het bewijzen van opzet. De ondergrens is dat je een bewust risico neemt op de gevolgen van jouw actie. Dat je met het gooien van een molotovcocktail (een brandende fles) het risico neemt dat er brand uitbreekt, is vrij aannemelijk."
Om poging tot doodslag aannemelijk te maken, moet je al een stuk meer vragen over de (voor)kennis van de dader beantwoorden. Bijvoorbeeld: wist diegene op dat moment dat Groeneveld thuis was en lag te slapen?
Strafrechtelijk proces
Het onderzoek van de politie zal dergelijke vragen moeten beantwoorden. Het is volgens Van der Goot logisch dat de politie strafrechtelijk onderzoek doet naar een zaak zoals deze, omdat die logischerwijs voor wat beroering zorgt. ,,Aangifte doen is geen verplichting en geen voorwaarde voor onderzoek en vervolging."
Aanslag op de persvrijheid
Dat het om een aanslag op een journalist gaat, is voor de politie reden om de zaak hoog op te nemen. Dit zei de politie Noord-Nederland donderdagochtend in een bericht over het lopende onderzoek.
Dat een hogere straf volgt voor geweldsdelicten tegen journalisten, staat volgens Van der Goot nergens in de wet vastgelegd. Hij wijst er echter op dat de verdachten van de aanslag op het Telegraaf-gebouw van de rechter een hogere straf hebben gekregen. De rechter noemde de aanslag een 'aanslag op de persvrijheid'. ,,Maar hoeveel invloed die overweging precies had op de gegeven straf, dat weten we niet."