Kantoorgenoot Jan Boksem heeft zich gespecialiseerd in cassatiezaken. Een cassatieprocedure wordt gevoerd bij de Hoge Raad. De Hoge Raad toetst of het gerechtshof het recht en de procesregels goed heeft uitgelegd en toegepast en of een uitspraak voldoende is onderbouwd.
De Hoge Raad is het hoogste rechtscollege in ons land. Een uitspraak van de Hoge Raad bevordert de rechtseenheid. Hij legt het recht uit zodat rechters in heel Nederland de lijn van de Hoge Raad kunnen volgen.
Een recent voorbeeld hiervan gaat over een tbs-kwestie. Tbs duurt in beginsel maximaal vier jaar. Indien tbs is opgelegd voor een ‘geweldsfeit’ is de tbs echter in tijd niet gemaximeerd. In de praktijk gaat het bij tbs meestal om geweldsfeiten. Een geweldsfeit is volgens de wet een misdrijf dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van een of meer personen. De vraag is wanneer van een dergelijk feit sprake is.
Op 2 maart jl. deed de Hoge Raad uitspraak naar aanleiding van een door Boksem ingediende cassatieberoep. De verdachte was veroordeeld wegens bedreiging en belaging (stalking) en had geen geweld gebruikt. Wel was hij verbaal agressief geweest. In de visie van de verdediging is met dergelijke (slechts) verbale uitingen geen sprake van een geweldsfeit. Een gemaximeerde tbs dus. Het gaat immers niet om een misdrijf dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam.
Het hof oordeelde anders en legde een niet gemaximeerde tbs met verpleging van overheidswege op. De Hoge Raad houdt de uitspraak van het gerechtshof in stand. Volgens de Hoge Raad moet de rechter niet alleen kijken of de verbale uitingen werden voorafgegaan, vergezeld of gevolgd door niet-verbaal agressief gedrag ten opzichte van de bedreigde dan wel op enigerlei (andere) wijze werd ondersteund, maar ook of aannemelijk is dat de bedreiging zou worden uitgevoerd. Nu het hof had vastgesteld dat de reële mogelijkheid bestond dat de verdachte later de daad bij het woord zou voegen, is het oordeel van het gerechtshof dat toch sprake is van een geweldsfeit niet onbegrijpelijk.
Voor de cliënt is de cassatieprocedure niet geworden wat hij had gehoopt. Wel is met deze uitspraak duidelijk dat ook in zaken zonder geweld toch tbs kan worden opgelegd. Om te voorkomen dat rechters in Nederland verschillende uitspraken over hetzelfde onderwerp doen, is de rechtspraak van de Hoge Raad essentieel. De Hoge Raad bevordert de rechtseenheid.
In een cassatieprocedure in strafzaken is bijstand door een advocaat verplicht. Een gespecialiseerde advocaat heeft de voorkeur omdat kwaliteit gewaarborgd is. Jan Boksem is lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS). Als verdachte kunt u binnen zestig dagen nadat u een schriftelijke aanzegging van de Hoge Raad heeft ontvangen een cassatieschriftuur via uw advocaat indienen. Neem contact op met ons kantoor voor advies.