Vandaag heeft Tjalling van der Goot diverse vragen op het gebied van de concept-coronawet beantwoord in een vraaggesprek bij L.C Live. Kijk hier voor de hele uitzending.
De coronawet die door het kabinet is voorgesteld, ligt zwaar onder vuur nog voordat deze bij het parlement is ingediend. Volgens Van der Goot druist de wet in tegen grondrechten, is deze ondemocratisch en legt deze te veel macht bij één minister. Een noodsituatie vraagt volgens Van der Goot om noodmaatregelen zoals de huidige noodverordening. Als de nood gelenigd is, vervalt de noodverordening en kan weer worden teruggevallen op de ‘gewone’ wetten van voor de coronatijd. Zo is het tot dusver ook de wet geregeld. Een coronawet is dus overbodig.
Op zichzelf is nog te begrijpen dat een noodverordening niet te lang van kracht blijft. De noodverordening wordt immers uitgevaardigd door de diverse Veiligheidsregio’s in ons land. De voorzitters hiervan hebben dus ten tijde van een noodsituatie veel macht. Dat is niet wenselijk, doch inherent aan een tijd van acute nood. De coronawet is bedoeld om door middel van de gekozen volksvertegenwoordigers de bevolking inspraak te laten hebben bij de totstandkoming van de wet. Inhoudelijk echter zet de wet het parlement vrijwel buiten spel. In een recent opiniestuk heeft Van der Goot deze wet een “juweel van een gedrocht” genoemd die er wat hem betreft niet moet komen.
In het interview met LC Live beantwoordt Van der Goot diverse vragen over het al dan niet binnentreden van woningen, evenementen, groepsvorming en gemeenschappelijke huishoudingen.
Tot slot herhaalde de raadsman zijn oproep aan iedere burger die een strafbeschikking heeft ontvangen van het openbaar ministerie in verband met overtreding van de noodverordening om verzet te doen. Dat moet binnen veertien dagen na ontvangst van de strafbeschikking. Het verzet wordt te zijner tijd voorgelegd aan een rechter. Het is van belang dat door een gerechtelijke instantie uitspraak wordt gedaan over de rechtmatigheid en duidelijkheid van de noodverordening zodat daarna duidelijk is of de strafbeschikkingen terecht zijn uitgevaardigd. Het advies is om zich vanwege de lastige juridische problemen in de verzetprocedure te laten bijstaan door een advocaat.