Nu de rechtbanken en gerechtshoven fysiek gesloten zijn, worden urgente zaken via video- en telefoonverbinding behandeld. Strafrechtadvocaten verlenen bijstand op afstand. Dat gaat goed, maar heeft ook beperkingen.
Rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges zijn sinds 17 maart gesloten wegens de coronacrisis. Urgente zaken gaan door, in principe zonder fysieke zitting. Via video- en telefonische verbindingen vinden de zittingen plaats. In deze urgente zaken gaat het bijvoorbeeld over de voorgeleiding of hechtenis van verdachten.
De Rechtspraak heeft laten weten deze werkwijze ook na 6 april voort te zetten. Onbekend is tot wanneer deze situatie duurt. Dat is onder meer afhankelijk van nieuwe kabinetsmaatregelen, meldt de Rechtspraak.
In het Advocatenblad verwijst Erik Stoeten ook naar nieuwe mogelijkheden. “Telehoren maakt het mogelijk om vanuit het noorden van het land een cliënt in Zeeland bij te staan tijdens politieverhoor. Strafrechtadvocaat Erik Stoeten (Anker & Anker strafrechtadvocaten, Leeuwarden) deed dat deze week. Hij stond een verdachte van diefstal tijdens een politieverhoor in Middelburg bij. ‘Ik had een voorkeursmelding in Middelburg, een heel eind weg. Doordat rechtsbijstand tijdens politieverhoor nu telefonisch plaatsvindt, hoefde ik geen waarnemer te vragen.’ Voorafgaand aan het verhoor had Stoeten contact met zijn cliënt. ‘Dat was goed georganiseerd. De cliënt belde vanuit een aparte kamer uit het politiebureau. We konden in vertrouwen met elkaar spreken.’
(...)
Tijdens het verhoor op het Middelburgse politiebureau stond Stoeten op de speaker. ‘Dat was goed te doen. De recherche had alle begrip voor de situatie en werkte goed mee. Het is natuurlijk wel anders dan anders. In deze zaak scheelde het dat ik de cliënt al kende. Dat is heel belangrijk voor de vertrouwensband. Anders weet de verdachte ook niet wie hij aan de telefoon heeft.’
Door de coronacrisis komen innovatieve manieren van werken noodgedwongen in een stroomversnelling. Stoeten kan zich voorstellen dat, ook na de crisis, het in sommige gevallen voordelen heeft om telefonisch rechtsbijstand te blijven verlenen tijdens politieverhoor. ‘Normaal zit ik tijdens verhoor op politiebureau mee te schrijven op een blocnote of tablet. Nu zat ik thuis achter mijn laptop. Ik kon goed meeschrijven en luisteren. Dat vond ik wel een voordeel. Maar het hangt van de zaak, de ernst van het delict, en of verdachte en advocaat elkaar kennen af, of het wenselijk is of niet.’"
Klik hier voor het volledige artikel.