De verdediging heeft vandaag ten overstaan van de rechtbank in Assen gedeeltelijke vrijspraak bepleit in de zaak tegen de 29-jarige Marcos R. Daarnaast stelt de verdediging dat in ons land de levenslange gevangenisstraf strijdig is met het Europese recht. Gisteren eiste de officier van justitie tegen onze cliënt een levenslange gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij een drietal moorden. Ook de broer van onze cliënt kreeg levenslang als eis te horen.
Volgens raadsman Evert van der Meer is niet te bewijzen dat onze cliënt strafrechtelijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor het overlijden van een man op het Dwingelderveld op 4 november 2012. Door de broer Admilson was een vuurwapen meegenomen, het slachtoffer is door Admilson neergeschoten. Volgens de verdediging is geen sprake van een nauwe en bewuste samenwerking tussen cliënt en diens broer gericht op de dood van het slachtoffer. Cliënt kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor hetgeen zijn broer dacht en uitvoerde. Uit geen enkel bewijsmiddel valt af te leiden dat beide broers van tevoren hebben gesproken over het doden van het slachtoffer.
Ten aanzien van de verweten moord op een echtpaar uit Exloo in juli 2013 stelt de verdediging zich op het standpunt dat geen sprake is van voorbedachte raad. Het plan was om het echtpaar te beroven. Client had voorafgaand aan het feit geen intentie iemand van het leven te beroven. Op het moment dat cliënt verwachtte de woning van het echtpaar te verlaten, besloot Admilson om ‘het af te maken’. Volgens Van der Meer kan (gekwalificeerde) doodslag wel worden bewezen.
Raadsman Wim Anker hekelde de geëiste levenslange gevangenisstraf. “De levenslange gevangenisstraf is in Nederland naar onze mening inhumaan, uitzichtloos, perspectiefloos en leidt tot een definitieve verwijdering van de betrokkene uit de samenleving.” Volgens de raadsman is de levenslange gevangenisstraf in Nederland in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens het Europees Hof moet ook bij een levenslange gevangenisstraf uitzicht op terugkeer in de samenleving blijven. Dat kan in ons land via gratie. Het gratiemechanisme is echter slechts van cosmetische waarde. De mogelijkheid staat wel in de wet maar in de praktijk is een degelijk verzoek kansloos gebleken. De verdediging bepleitte het opleggen van een lange tijdelijke gevangenisstraf van maximaal 30 jaren.
De rechtbank doet uitspraak op 24 november a.s. om 13.00 uur.