De rechtbank in Den Bosch heeft op 21 mei jl. nader onderzoek gelast in de zaak waarin een 24-jarige man uit Eindhoven wordt verdacht de 71-jarige Bossche oud ijzer handelaar Lowie van Lent om het leven te hebben gebracht. Raadsman Tjalling van der Goot had verzocht om rapportage door de reclassering naar de mogelijkheden van een behandeling in een gesloten setting. Een dergelijke behandeling zou mogelijk als voorwaarde bij een schorsing van de voorlopige hechtenis kunnen worden opgenomen of als voorwaarde bij een tbs met voorwaarden kunnen worden opgelegd. Cliënt verblijft inmiddels ruim acht maanden in voorarrest zonder behandeling, terwijl alle betrokkenen het er over eens zijn dat behandeling moet volgen. Volgens de rechtbank is schorsing van het voorarrest niet aan de orde maar moet wel worden gekeken of er voorwaarden mogelijk zijn binnen een eventueel bij vonnis op te leggen tbs met voorwaarden.
Het OM had zich tegen nader onderzoek door de reclassering verzet.
De raadkamer van de rechtbank buigt zich voorts op 12 juni a.s. over de vraag of een intern onderzoeksrapport van de Van Arkel Groep in beslag gehouden moet worden. Eind november erkende deze GGZ-instelling fouten te hebben gemaakt rondom de heenzending van onze cliënt op het politiebureau op de dag van het strafbare feit. Onze cliënt is die bewuste dag eerder aangehouden geweest door de politie. Onze cliënt is toen door de politie aangetroffen in een psychisch zorgelijke toestand. Een crisismedewerker van de GGZ heeft onze cliënt beoordeeld. Op basis van informatie van deze GGZ-medewerker heeft de politie onze cliënt heengezonden. Dit tegen de uitdrukkelijke wens van de pleegouders. Op verzoek van de verdediging heeft het OM enige tijd geleden beslag gelegd op dit onderzoeksrapport. Hiertegen is namens de Van Arkel Groep een klaagschrift ingediend.
Op 14 augustus a.s. om 15.30 uur wordt de behandeling van de zaak voortgezet. Opnieuw wordt de zaak dan niet inhoudelijk behandeld. Er zal dan onder meer gesproken kunnen worden over de vraag of het interne onderzoeksrapport van de Van Arkel Groep als processtuk moet worden aangemerkt en aan het dossier moet worden toegevoegd. Een discussie hierover is alleen relevant indien de raadkamer het klaagschrift tegen de inbeslagname van het rapport ongegrond verklaart.
Het streven is dat in het najaar de zaak inhoudelijk wordt behandeld.