De Hoge Raad heeft gisteren een streep gezet door strafzaken tegen verdachten die reeds een alcoholslot opgelegd hebben gekregen. In de Leeuwarder Courant van vandaag zegt juridisch medewerker van ons kantoor, Nico de Vries, dat hij heel erg blij is met deze uitspraak. Hij was echter niet verbaasd. “Drie van de vier gerechtshoven hadden al aangegeven dat dit niet kan. Maar toch voelt het als 1-0 tegen het OM.”
Klik hier voor het volledige artikel.
“Samen met vier andere juristen behartigt hij de belangen van zo’n duizend Nederlanders die door het drankslot in grote problemen zijn gekomen. Voor hen volgt vandaag nog een belangrijke dag: de Raad van State doet uitspraak over de rol van het CBR, dat alcoholsloten oplegt. De vraag is of dat niet met te veel starheid gebeurt.”
“Sinds de lancering van het slot in 2011 hebben we altijd gezegd dat dit dubbele bestraffing is. Een artikel van ons hierover is door de advocaat-generaal gebruikt bij zijn advies aan de Hoge Raad.”
In de krant wordt ook CDA-kamerlid Sander de Rouwe geciteerd. Hij blijft voorstander van het alcoholslot. “Als niet het CBR maar de strafrechter het slot moet toewijzen, gaan mensen jarenlange procedures voeren, waarschuwt hij. ‘En daar zullen vooral advocaten aan verdienen.’”
In reactie op de stelling van het CDA-Kamerlid stelt De Vries nog het volgende: Het is jammer dat het Kamerlid als medewetgever zo weinig vertrouwen heeft in de rechtspraak en in de advocatuur. Ook nu kan immers een verdachte in elke strafzaak om tijd te rekken beroep instellen tegen een vonnis. In de meerderheid van de gevallen gebeurt dat echter niet. De Rouwe miskent met zijn opmerking dat door een verdachte diverse belangen worden gewogen bij zijn beslissing om al dan niet hoger beroep in te stellen. Uitstel van executie is – zo leert de praktijk – slechts een ondergeschikt belang. De suggestie dat een advocaat een financieel belang zou hebben is onzin. Een advocaat dient slechts het belang van zijn cliënt, niet enig mogelijk eigen belang. Financiële motieven lijken – gezien de hoge kosten van het alcoholslot - eerder bij het CBR aanwezig te zijn.