Tegen de 37-jarige Patrick S. is gisteren in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag geen levenslange gevangenisstraf geëist. Die straf was eerder door de rechtbank wel opgelegd. In de visie van het openbaar ministerie is cliënt verantwoordelijk voor de gekwalificeerde doodslag op Farida Zargar in augustus 2010, het medeplegen van gekwalificeerde doodslag op Nanda Kerklaan in januari 2010 en een poging tot gekwalificeerde doodslag op een Poolse man in maart 2011.
Het OM is een levenslange gevangenisstraf niet meer aan de orde na het onderzoek naar de persoon van onze cliënt in het PBC. Bovendien heeft onze cliënt geen strafblad waarop eerdere geweldsfeiten prijken. Er is sprake van een psychische stoornis met gevaar voor herhaling. Om die reden heeft de advocaat-generaal geëist onze cliënt te veroordelen tot een gevangenisstraf van 25 jaren en tbs.
Onze cliënt is na de veroordeling door de rechtbank door nieuwe advocaten bijgestaan. Ook heeft hij zijn proceshouding veranderd. Zo heeft hij in tegenstelling tot de eerste aanleg uitgebreid verklaard over de feiten en heeft hij meegewerkt aan het onderzoek in het Pieter baan centrum.
Raadsman mr. Tjalling van der Goot was kritisch op het bewijs. Weliswaar heeft onze cliënt erkend verantwoordelijk te zijn voor de dood van Farida Zargar. De volgens het OM te bewijzen gekwalificeerde doodslag (waarop een levenslange gevangenisstraf als strafmaximum is gesteld) vereist echter een relatie tussen diefstal en de doodslag. Het enkele feit dat door cliënt spullen zijn meegenomen, is in zijn visie geen bewijs dat de doodslag is gepleegd met het doel om de diefstal mogelijk te maken. Volgens cliënt heeft hij enkele spullen meegenomen nadat Farida Zargar al was overleden.
Cliënt heeft meermalen spijt en berouw getoond. Hij heeft ter zitting aangegeven dat dit feit nooit de bedoeling was.
In de zaak van het slachtoffer Nanda Kerklaan bepleitte Van der Goot vrijspraak. Volgens onze cliënt is niet hij maar zijn vriend Tim S. voor de doodslag verantwoordelijk. Samen liepen zij op de bewuste dag achter elkaar op een pad nabij Spijkenisse. Volgens cliënt heeft Tim een achterop komende fietser plotsklaps van de fiets geslagen. Cliënt was weliswaar ter plaatse, maar stelt niets te hebben gedaan. In het dossier zijn volgens de verdediging diverse aanwijzingen te vinden die steun geven aan de verklaring van cliënt.
Tim S. is in eerste aanleg vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Nanda Kerklaan. Tegen dit vonnis is geen hoger beroep ingesteld door het OM. Opvallend is dat het OM in hoger beroep thans weliswaar stelt dat cliënt bij deze dood betrokken was, maar dat hij het feit samen met een ander heeft gepleegd. Met die ‘ander’ kan in de visie van de verdediging niemand anders zijn bedoeld dan Tim S. Het is wrang te moeten constateren dat niet alleen in de visie van de raadslieden maar zelfs volgens het OM in hoger beroep Tim S. ten onrechte is vrijgesproken. De advocaat-generaal heeft ter zitting aangegeven dat de komende tijd nader onderzoek zal worden gedaan naar de precieze betrokkenheid van Speelman.
Raadsman mr. Wim Anker gaf aan dat de hoogte van de straf voor een belangrijk deel afhankelijk is van het antwoord op de vraag of cliënt betrokken was bij de dood van Nanda Kerklaan. Een forse matiging is bij een vrijspraak voor dit feit op zijn plaats. De raadsman gaf aan de hand van diverse voorbeelden uit de rechtspraak aan dat de geëiste gevangenisstraf gematigd dient te worden, zeker in combinatie met de tbs-maatregel. Anker verzocht het hof om zo nodig in de uitspraak een advies op te nemen omtrent de ingangsdatum van de behandeling. Tot slot plaatste de verdediging kritische kanttekeningen bij de levenslange gevangenisstraf. Deze werd ter zitting weliswaar niet geëist, maar in eerste aanleg wel opgelegd. Volgens Anker is de levenslange straf in Nederland in strijd met het Europese recht omdat in tegenstelling tot alle andere EU-landen in ons land feitelijk geen enkele perspectief op resocialisatie bestaat.
Het hof doet uitspraak op donderdag 11 december a.s. om 14.00 uur.