Advocaat mr. Wim Anker is columnist voor het tijdschrift Middelpunt. Dit blad verschijnt maandelijks huis aan huis in Midden Fryslân.
In de aflevering van februari 2014 is zijn eerste onderstaande column gepubliceerd. Klik hier voor de volledige editie.
“Onder de kop “Anker gaat pleite” zal ik voortaan iedere maand in dit blad verslag doen van een interessante strafzaak in een van de rechtbanken of gerechtshoven in Nederland.
Eerst ter introductie het volgende.
Het kantoor heet Anker & Anker strafrechtadvocaten. Dit betekent dat wij alleen maar personen bijstaan die worden verdacht van (ernstige) misdrijven. Op alle andere rechtsterreinen zijn wij derhalve niet actief. Het is een volledig gespecialiseerd kantoor.
Er werken hier negen juristen en in totaal 22 personen.
Het kantoor is gevestigd aan de Ossekop 11 te Leeuwarden in een monumentaal pand uit de zestiende eeuw. In 1612 werd in dit pand geboren Saskia van Uylenburgh, de eerste echtgenote van de beroemde schilder Rembrandt. Toentertijd was haar vader burgemeester van de stad Leeuwarden.
Het kantoor is sedert 1999 gevestigd in dit bijzondere pand. Opvallend is dat het kantoor geen parkeergelegenheid kent. Aan de andere kant moet men zich realiseren dat 98% van onze cliënten vastzit, in een politiecel, een Huis van Bewaring of een gevangenis ergens in Nederland.
Ons kantoor kent vijf principiële uitgangspunten:
1. De advocaten hebben een volstrekt eenzijdige taak. Wij staan alleen verdachten bij en niet slachtoffers of nabestaanden. We kijken ook niet naar het belang van de samenleving, we dienen enkel en alleen het belang van de cliënt.
2. We staan iedereen bij en maken nooit een uitzondering wat betreft de persoon, de aard of de ernst van de feiten.
3. Wij hebben de regie en nooit de cliënt. Als advocaten zijn wij niet de mond van de verdachte en ook niet het verlengstuk van de verdachte. We hebben een eigen verantwoordelijkheid.
4. De cliënt kiest ons en wij niet de cliënt. We nemen zelf derhalve geen enkel initiatief in de richting van potentiële cliënten, maar wachten rustig af tot men ons belt, schrijft etc.
5. Wij maken geen onderscheid tussen betalende cliënten en pro deo-cliënten. Betalende cliënten betalen in de regel € 275,= per uur. In pro deo-zaken ontvangen wij, omdat de cliënt onvoldoende financiële middelen heeft, een vast bedrag van de Staat. Dat is een relatief gering bedrag.
Al deze uitgangspunten zorgen voor een zeer gevarieerde en kleurrijke praktijk met strafprocessen in heel Nederland. De advocaten rijden immer met chauffeur. We hebben een dienstauto met chauffeur en verder nog vier oproepchauffeurs. Dit is geen vorm van luxe, maar een gevolg van het feit dat ’t kantoor in Leeuwarden staat. Dat is een bewuste keuze. We zijn verknocht aan Friesland en wilden ons niet vestigen in de randstad.
In de volgende aflevering neem ik u mee naar de rechtbank te Utrecht waar ik een 83-jarige man heb bijgestaan uit Doorn die zijn 86-jarige vrouw heeft omgebracht. Een ernstige, indrukwekkende en emotionele zitting op 30 januari jl.
Wordt vervolgd.”