In de Leeuwarder Courant van 31 januari jl. heeft onze juridisch medewerker mr. Nico de Vries kritiek geuit op het Alcoholslotprogramma (ASP). De Vries staat veel mensen bij die aan een dergelijk programma moeten meewerken nadat zij zijn geverbaliseerd in verband met het rijden onder invloed van alcohol. Na het opleggen van het ASP kan bezwaar worden aangetekend bij het CBR in Rijswijk en zonodig een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de rechtbank.
De juridisch medewerker is voorzichtig positief naar aanleiding van het recente voorstel van PvdA en CDA om ook alcoholsloten in te bouwen in vrachtwagens en bussen. Tot dusver kan een slot enkel in personenauto’s worden ingebouwd. Dat betekent dat vrachtwagen- en buschauffeurs niet meer in vrachtwagens en bussen mogen rijden en om die reden hun baan verliezen. De gevolgen in de persoonlijke levenssfeer zijn dan erg groot.
Omdat het CBR geen ruimte heeft om bij het opleggen van het ASP maatschappelijke belangen tegen persoonlijke belangen af te wegen, pleit hij voor overheveling van het ASP naar justitie. In dat geval zou het aan de strafrechter zijn om het ASP op te leggen. De rechter is bij uitstek bevoegd en in staat om belangen af te wegen. Bovendien beschikt hij over een uitgebreid strafarsenaal waaruit hij kan putten om recht te spreken. Een rechter kan bovendien een straf voorwaardelijk opleggen. Indien het ASP als straf zou worden gedefinieerd, zou dan het ASP ook voorwaardelijk kunnen worden opgelegd. Dat laatste zou recht doen aan gevallen waarin sprake is van een verdachte die niet eerder met justitie in aanraking is gekomen en een relatief laag alcoholgehalte in zijn adem had.
De Vries refereert aan de oorspronkelijke doelstelling om met het ASP de zware gevallen van rijden onder invloed aan te pakken. De praktijk is echter dat juist de lichtere gevallen onder de werking van het ASP vallen.
Klik hier voor het artikel.