Bezwaar biologische wietkweker Doede de Jong tegen opslag dna in databank
Namens de 64-jarige Doede de Jong uit Appelscha is door raadsman mr. Tjalling van der Goot een bezwaarschrift ingediend op grond van de Wet dna-onderzoek bij veroordeelden. Volgens die wet wordt van een veroordeelde celmateriaal afgenomen nadat deze is veroordeeld wegens een misdrijf. De Jong is in mei jl. door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld wegens het telen van hennep.
Het celmateriaal wordt verwerkt tot dna-profiel. Dit profiel wordt opgeslagen in de landelijke dna-profiel. Tegen de verwerking van het dna heeft een veroordeelde na de afname van het celmateriaal de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen. De wet bepaalt dat geen DNA behoeft te worden afgenomen indien redelijkerwijs aannemelijk is dat het bepalen en verwerken van het DNA-profiel, gelet op de aard van het misdrijf of de bijzondere omstandigheden waaronder het misdrijf is gepleegd, niet van betekenis zou kunnen zijn voor de voorkoming, opsporing, vervolging en berechting van strafbare feiten van de veroordeelde.
Cliënt heeft tegen het vonnis van de rechtbank hoger beroep ingesteld. Een zittingsdatum in hoger beroep is nog niet bekend. Het feit dat de veroordeling niet onherroepelijk is, betekent overigens niet dat geen celmateriaal mag worden afgenomen.
Cliënt is een voorvechter van legalisatie dan wel regulering van wietteelt. Hij schrijft brieven naar kranten, hij schrijft artikelen op webfora, hij spreekt op symposia en seminars, hij werkt mee aan documentaires op televisie en hij laat zich interviewen als het kan. Telkenmale verkondigt hij zijn principiële standpunt. Doede de Jong durft zijn nek uit te steken.
Bovendien heeft hij altijd volledige openheid betracht bij zijn eigen teelt. Hij is transparant, laat zien waar hij mee bezig is. Hij staat met een foto in de krant tussen zijn hennepplanten, hij verbouwt wietplanten onder het oog van de camera. Om deze redenen zal het dna van cliënt naar de mening van de verdediging geen enkele toegevoegde waarde hebben bij de opsporing van toekomstige strafbare feiten.
Daar komt bij dat de opname van dna in de databank in de visie van cliënt criminaliserend werkt. Het stigmatiserend effect dat van de opname van het dna-profiel in de databank uitgaat, staat haaks op recente ontwikkelingen op het gebied van wietteelt. In het bijzonder wijst cliënt daarbij op diverse gerechtelijke uitspraken waarin rechters zich uiterst kritisch tonen op het tweeslachtige vervolgingsbeleid in hennepzaken.
Het is nog niet bekend wanneer het bezwaarschrift wordt behandeld.