Op maandag 25 juni 2012 heeft de politierechter in Leeuwarden een “krantenplakkende” verdachte veroordeeld. Volgens de rechter is het beplakken met kranten van borden, bestemd voor het beplakken met verkiezingsposters, een strafbaar feit. Door het beplakken van deze borden met kranten zijn - in ieder geval korte tijd - de verkiezingsposters posters op de borden niet zichtbaar geweest voor het publiek. Daarmee zijn deze verkiezingsborden naar het oordeel van de politierechter tijdelijk onbruikbaar geweest.
Onze cliënt, een 49-jarige inwoner van Leeuwarden, beplakte de borden naar aanleiding van een conflict met de gemeente. De gemeente had hem ontslagen als posterplakker. De verkiezingsborden zijn eigendom van de gemeente.
Raadsvrouwe mr. Amrah Hertogs bepleitte onder meer dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard zou moeten worden. Het strafrecht moet als uiterst middel worden ingezet; een feit van een dergelijke geringe ernst rechtvaardigt in de visie van de verdediging geen strafrechtelijke vervolging. De rechter verwierp dit verweer echter.
Voorts betoogde de advocate dat geen sprake is van vernieling, beschadiging of het onbruikbaar maken van de verkiezingsborden. De verkiezingsborden zijn immers niet kapot gegaan en er konden nog steeds posters over de kranten heen geplakt worden. De politierechter oordeelde anders en stelde dat sprake was van – tijdelijk – onbruikbaar maken. Door het beplakken van deze borden met kranten zijn - in ieder geval korte tijd - de verkiezingsposters posters op de borden niet zichtbaar geweest voor het publiek.
Onze cliënt is veroordeeld tot een geldboete van 650 euro. 150 euro daarvan is bestemd voor een ander feit waarvoor hij is veroordeeld. De politierechter heeft aldus een geldboete van 500 euro opgelegd ten aanzien van het onbruikbaar maken van de borden. Onze cliënt is tevens veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding aan de gemeente van 750 euro. De gemeente had ruim 1800 euro gevorderd.
Tegen het vonnis van de politierechter kan hoger beroep worden ingesteld. Het is nog niet bekend of van die mogelijkheid gebruik gemaakt zal worden.