Op woensdag 17 juli jl. heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (nevenlocatie Zwolle) alsnog jeugddetentie opgelegd.in de zaak van het dodelijke verkeersongeluk dat plaatsvond na een voetbaltraining van v.v. Asser Boys in september 2018. Daarbij trad onze cliënt op als bestuurder. Twee vrienden van onze cliënt zijn hierbij om het leven gekomen. Daarnaast raakte een passagier zwaar gewond.
Eerder oordeelde de rechtbank in Assen al over deze zaak. Een gevoelige zaak waarbij allemaal jonge slachtoffers te betreuren zijn. Raadsman Erik Stoeten stond cliënt bij. De rechtbank veroordeelde cliënt tot een voorwaardelijke jeugddetentie, een taakstraf en een forse rijontzegging.
Het hof heeft besloten alsnog (gedeeltelijk) onvoorwaardelijke jeugddetentie op te leggen, te weten.12 maanden jeugddetentie waarvan 9 voorwaardelijk. Daarnaast is een werkstraf van 100 uren opgelegd en twee jaar rijontzegging. In het arrest overweegt het hof dat het duidelijk is dat cliënt ervan doordrongen is dat hij zeer ernstige fouten heeft gemaakt. Fouten die hem nu al duur zijn komen te staan in de zin van het tragische verlies van vrienden en vriendschappen. Naast fysiek letsel is cliënt ook psychisch getraumatiseerd door het ongeval en de gevolgen. De jeugddetentie is dan ook niet noodzakelijk vanwege ‘speciale preventie’.
Het hof overweegt vervolgens: “Bij de oplegging van de hoofd- en bijkomende straf ligt wat het hof betreft in dit geval het zwaartepunt evenwel bij het strafdoel ‘generale preventie’ in die zin dat het hof daarmee wil onderstrepen dat ook jongvolwassen autobestuurders, waarvan (…) naar huidige wetenschappelijk gefundeerde inzichten moet worden aangenomen dat zij de mogelijke consequenties van hun handelen minder goed overzien, een enorm grote verantwoordelijkheid dragen voor hun passagiers en medeweggebruikers, dat dit vergt dat (ook) zij de geldende verkeersregels eerbiedigen en dat de strafrechter - lees: de samenleving - het hoog opneemt indien zij ernstig tekortschieten in hun verantwoordelijkheid c.q. de naleving van de regels. Dit temeer indien dit tekortschieten tot dramatische gevolgen leidt gelijk aan die waarvan in deze buitengewoon verdrietige zaak sprake is.”
De verdediging had het hof verzocht geen onvoorwaardelijke jeugddetentie op te leggen. In die zin is de uitspraak van het hof teleurstellend. Met name gelet op het feit dat het hof generale preventie – het afschrikwekkende effect voor anderen – als zwaartepunt bij het opleggen van de straf heeft genomen.
Als grootste teleurstelling ziet cliënt echter het verlies van zijn vrienden en het verdriet bij de nabestaanden.
De verdediging heeft 14 dagen de tijd om zo nodig cassatie in te stellen tegen het arrest van het hof.