De rechtbank in Leeuwarden heeft vandaag voetbalvereniging sc Twijzel vrijgesproken van dood door schuld. Volgens de rechtbank is de vereniging geen aanmerkelijk verwijt te maken. Op 21 mei 2014 stortte in Twijzel tijdens een door een korfbalvereniging georganiseerd korfbaltoernooi voor basisschoolkinderen het dak van een stenen dug-out in. Op het dak waren bevonden zich enkele kinderen. Een van deze kinderen is hierbij om het leven gekomen, diverse anderen raakten (zwaar) gewond. De dug-out stond op het veld waarvan de voetbalvereniging gebruik maakt. Het OM had eerder een geldboete van € 10.000 waarvan de helft voorwaardelijk geëist. Raadsman Tjalling van der Goot had vrijspraak bepleit.
Klik hier voor de volledige uitspraak.
De rechtbank constateert dat het sportveld en de dug-outs eigendom waren van de gemeente. Civielrechtelijk is de gemeente aansprakelijk. De gemeente heeft haar aansprakelijkheid ook erkend. De rechtbank oordeelt dat op de vereniging om die reden geen verplichting tot (groot) onderhoud is gelegd.
Na een storm in 2013 is een scheur in de zijwand van de dug-out ontstaan. Door leden van het bestuur van de vereniging is de dug-out geïnspecteerd. Daarbij aan de dug-out gehangen, gewrikt en getrokken. Er was geen beweging in te krijgen, waardoor de conclusie was dat de dug-out geen gevaar opleverde. Gelet op het feit dat de verenging wordt gerund door vrijwilligers is niet aannemelijk geworden dat deze inspectie niet afdoende was. De scheur is bovendien door diverse getuigen gezien. Geen van de getuigen zag hierin echter een risico voor de veiligheid.
Nadien is de staat van de dug-out verslechterd en zijn stenen uit de zijgevel geraakt. Het is niet duidelijk geworden wanneer de stenen uit de gevel zijn geraakt. De rechtbank kan niet vaststellen dat het bestuur van de vereniging op de hoogte was van de ontbrekende stenen ten tijde van het beschikbaar stellen van het veld en de dug-outs aan de korfbalvereniging.
“Het handelen van verdachte moet beoordeeld worden naar de maatstaf van het bestuur van een amateur-voetbalvereniging: het bestuur is geen professionele partij maar bestaat uit vrijwilligers zonder specifieke juridische dan wel bouwkundige kennis. Het is de rechtbank niet gebleken dat in het bestuur van verdachte vrijwilligers zitting hadden die wel over specifieke juridische of bouwkundige kennis beschikten. Vanwege het gebrek aan een specifieke hoedanigheid ziet de rechtbank geen aanleiding om aan te nemen dat op verdachte een bijzondere zorgplicht rustte.
(…)
De rechtbank komt dan ook tot het oordeel dat voor verdachte niet voorzienbaar was dat de dug-out bij het ter beschikking stellen in zodanig slechte staat verkeerde dat deze zou kunnen instorten en dus gevaar kon opleveren voor gebruikers. Concluderend kan het niet treffen van maatregelen om te voorkomen dat kinderen op de dug-out zouden klimmen aan verdachte niet worden verweten, omdat voor haar niet voorzienbaar was dat als gevolg van het ter beschikking stellen van de dug-out het ongeval zou plaatsvinden. Nu dit gevolg voor haar niet voorzienbaar was, kan niet worden vastgesteld dat verdachte grovelijk of aanmerkelijk onvoorzichtig, nalatig of onachtzaam is geweest.”
De aard van de zaak leent zich niet voor blijdschap. Het bestuur van de voetbalvereniging is wel tevreden over het vonnis en over de motivering hiervan. Van belang is dat van bestuursleden van een amateurclub niet meer zorg wordt verlangd dan van een gewone burger. Dat is njiet alleen van belang voor het bestuur van de sc Twijzel maar voor alle andere amateurverenigingen. Indien – naast de gewone zorgplicht zoals die voor alle burgers geldt – een bijzondere zorgplicht voor bestuursleden zou zijn geïntroduceerd zou dat gevolgen kunnen hebben voor de bereidheid om in de toekomst op vrijwillige basis bestuursfuncties te bekleden.
De verdediging hoopt dat het OM geen hoger beroep zal instellen en dat alle betrokkenen een streep onder de strafzaak kunnen zetten.