Op donderdag 22 februari a.s. vanaf 9.00 uur wordt de behandeling van het hoger beroep in de zaak tegen de 32-jarige Marcos R. voortgezet. In november 2016 werd de zaak door het gerechtshof in Leeuwarden al geheel behandeld. Het hof gelastte daarna echter nader onderzoek. Die tussenbeslissing was een verrassing omdat het hof gedurende die terechtzitting meermalen had aangegeven voldoende te zijn geïnformeerd. Het bevolen onderzoek is inmiddels afgerond.
Onze cliënt werd door de rechtbank in Assen veroordeeld. De rechtbank achtte bewezen dat cliënt zich samen met zijn broer schuldig had gemaakt aan moord op een echtpaar uit Exloo in juli 2013. Daarnaast is doodslag op een man op het Dwingelderveld op 4 november 2012 bewezen. De straf was gelijk aan het voorstel van de verdediging. Het OM had een levenslange gevangenisstraf gevorderd. Ook in hoger beroep heeft het OM dezelfde straf geëist.
Wim Anker staat cliënt als raadsman bij. Hij voert de verdediging samen met oud-kantoorgenoot Evert van der Meer.
Tijdens de voorgaande zitting kwam een duidelijk verschil van inzicht tussen het OM en de raadslieden over de geëiste levenslange straf naar voren. Volgens Wim Anker moet op grond van recente rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens reeds ten tijde van het opleggen van deze ultieme sanctie perspectief zijn op verkorting van de straf, bijvoorbeeld door een periodieke toetsing of door middel van gratie. Die mogelijkheid bestaat thans niet, zodat volgens de verdediging het opleggen van een levenslange gevangenisstraf op dit moment niet mogelijk is. Eind 2017 heeft de Hoge Raad echter geoordeeld dat het opleggen van een levenslange gevangenisstraf - als gevolg van een ingesteld Besluit Adviescollege Levenslang waarbij na 25 jaren detentie een adviescollege de minister adviseert over re-integratie van de veroordeelde - niet strijdig is met het Europese recht.