In een opiniërend stuk in het Friesch Dagblad van 4 juli jl. bepleit Tjalling van der Goot afschaffing van de bezuinigingen in de gefinancierde rechtshulp (‘pro deo’). Die bezuinigingen hebben rechtzoekenden en hun advocaten hard getroffen. Eigen bijdrages voor rechtzoekenden zijn gestegen, de vergoedingen voor advocaten zijn gedaald. Advocaten moeten in sommige gevallen werken tegen een – omgerekend – uurtarief van € 30,--. Veel te weinig om een kantoor met alle daarbij behorende lasten draaiende te houden. “Advocaten zijn domweg nodig om – bijvoorbeeld in civiele zaken – een rechtzoekende te loodsen door soms ondoorzichtige en complexe regelgeving. Maar ook om – met name in strafzaken – een eerlijk proces te garanderen en te waken voor een te grote invloed van de overheid en het openbaar ministerie. Blaffen waar nodig, en bijten als het moet.”
Klik hier voor het volledige artikel.
In zijn stuk wijst Van der Goot op een tot dusver onderbelicht aspect in deze discussie. Volgens hem worden aan advocaten de afgelopen jaren blijkens de rechtspraak steeds hogere kwaliteiteitseisen gesteld. Hij wijst daarbij op diverse voorbeelden uit de rechtspraak. Een advocaat moet actief zijn en steeds uiterst zorgvuldig zijn stellingen en verweren onderbouwen. Doet hij dat niet, dan zal de rechter de verweren verwerpen en handelt de raadsman niet in het belang van zijn cliënt. Oftewel, steeds meer doen voor minder geld. Dat bijt.
Van der Goot bepleit afschaffing van de bezuinigingen in de gefinancierde rechtshulp. “Het is geen preek voor eigen parochie. Het gaat mij er niet om meer beleg op de boterham van advocaten te krijgen. Maar uit de dagelijkse praktijk blijkt dat de bezuinigingen kernwaarden van de advocatuur en fundamenten van het recht op rechtsbijstand aantasten. (…) Alle reden om de rechtsstaat een dienst te bewijzen en de bezuinigingen in het belang van alle rechtzoekende een halt toe te roepen.” De bezuinigingen zijn bovendien recent in een ander daglicht komen te staan door een artikel in het blad ‘Groene Amsterdammer’ waarin voormalig staatssecretaris Teeven is geciteerd. Deze laatste heeft uitlatingen gedaan waarin hij suggereert de advocatuur financieel aan te pakken om op die wijze verdachten adequate rechtsbijstand aan verdachten te voorkomen. “Gemuilkorfd is het lastig bijten, zal Teeven gedacht hebben.”
“De bezuinigingen vormen een zorgelijke ontwikkeling. Dat geldt met name voor de principes van een rechtstaat waarin juist geen hoge drempels worden opgeworpen om het recht te halen.“