Tbs is een rechtsgebied waarin gespecialiseerde advocaten bijstand moeten verlenen. Die mening verkondigt Hans Anker in een recent redactioneel commentaar in het vaktijdschrift Nieuwsbrief Strafrecht. “Meer specialisatie bevordert de kwaliteit van de rechtsbijstand in zaken waarin tbs kan worden opgelegd en in zaken waarbij de vraag centraal staat of de verlenging van die tbs moet plaatsvinden. Binnen de advocatuur is de laatste maanden hard gewerkt aan de oprichting van een tbs-vereniging. Ik juich dit initiatief van harte toe.”
Klik hier voor het volledige artikel.
De procedure rondom de terbeschikkingstelling kent een gecompliceerde regelgeving. Advocaten dienen hiervan zeer goed op de hoogte te zijn om de belangen van hun cliënt goed te dienen. Bovendien vergt het gedegen kennis om de adviezen van de tbs-kliniek en de rapporten van forensische gedragswetenschappers goed te lezen.
Anker bepleit bovendien om de behandeling van alle vorderingen tot verlenging van de tbs te concentreren bij één rechtbank. Dit komt de kwaliteit van de rechtspleging ten goede en voorkomt rechtsongelijkheid.
In zijn commentaar stelt Anker voor om na verlenging door de rechtbank van de duur van de tbs met twee jaar dat deze tbs tussentijds kan worden getoetst. Dan kan nu niet. Een tbs-gestelde is na verlenging gedurende twee jaar aan het zicht en de controle van de rechter onttrokken. In twee jaar kan echter sprake zijn van een stormachtige ontwikkeling bij de tbs-gestelde. Hij bepleit een wetswijziging op dit punt. Daarbij zou – bijvoorbeeld – al voor het einde van deze twee jaar kunnen worden bekeken of er redenen zijn voor een voorwaardelijke beëindiging van de verpleging. Ook kan door een advocaat tussentijds de rechtbank worden gewezen op het feit dat sprake is van een gemaximeerde tbs en kan een overgang naar de psychiatrie via de BOPZ (Bijzondere Opneming Psychiatrische Ziekenhuizen) worden onderzocht. Anker hoopt met het artikel een discussie aan te zwengelen om een wetswijziging mogelijk te maken.