Wim Anker bepleitte in het tv-programma Meldpunt! Van Omroep Max op 10 januari jl. de invoering van speciale detentiemogelijkheden voor senioren. Hij adviseerde een werkgroep van professionals uit het werkveld op te richten die de problematiek op een rij zet. “Kijk daarbij goed naar de buitenlanden, hoe het daar geregeld is en kom in actie.” Volgens Anker is de uitlating van staatsecretaris Dijkhoff naar aanleiding van Kamervragen onjuist. Volgens de bewindspersoon is in Nederland geen probleem met ouderen in detentie en wordt door de overheid altijd zorg op maat verleend. Anker zet hier tegenover dat de cijfers glashelder zijn: de gevangenispopulatie neemt af terwijl het aandeel ouderen binnen deze populatie toeneemt.
Klik hier voor het bekijken van de uitzending.
Anker is een tevens voorstander van speciaal strafrecht voor senioren. “We kennen in ons land strafrecht voor jeugdigen van 12 tot 18 jaar en strafrecht van 18 tot 104. Waarom geen strafrecht voor mensen vanaf circa 60 jaar?”
Volgens Anker is een groot deel van de gedetineerden 60 jaar of ouder en zijn penitentiaire inrichtingen niet ingericht voor ouderen. Hij stelt dat wij veel van het buitenland kunnen leren. In Duitsland kent men bijvoorbeeld speciale gevangenissen voor senioren; in Engeland zijn vleugels voor ouderen aangebouwd bij de reguliere penitentiaire inrichtingen. Op dergelijke vleugels kunnen dan voorzieningen voor ouderen worden getroffen, zoals verhoogde WC-potten en de aanwezigheid van rollators. Bijkomend voordeel is dat het beveiligingsniveau ‘een tandje minder’ kan en dus kostenbesparend werkt.
Anker geeft aan ervaring te hebben met ouderen in detentie. Zo’n tien jaar geleden stond hij een vrouw van ruim 80 jaar bij die werd verdacht haar dochter om het leven te hebben gebracht. Hij is toen informatie gaan inwinnen bij het ministerie. Hem bleek toen dat het ministerie geen beleid had ten aanzien van ouderen in detentie omdat – destijds – de aantallen te gering waren. Inmiddels zijn de ouderen 10% van de totale gedetineerdenpopulatie. Het beleid is sindsdien niet aangepast. Er is dus niets geregeld.