In het Friesch Dagblad van heden is een opiniestuk gepubliceerd van Tjalling van der Goot. Volgens hem heeft minister Van der Steur afgelopen week een slechte beurt gemaakt door persoonlijk de stekker uit de bemiddeling (ook wel mediation of herstelbemiddeling genoemd) in het strafrecht te trekken. Gemis aan bemiddeling kan leiden tot verharding van verhoudingen, zoals bijvoorbeeld bij burenruzies. “De maatschappij zal hiervan de rekening gepresenteerd krijgen doordat conflicten – zoals de eerder genoemde burenruzies – blijven.”
Klik hier voor het volledige stuk.
Volgens Van der Goot laten verdachten weten behoefte te hebben aan bemiddelingsgesprekken met een aangever en andersom. Bemiddeling heeft vele voordelen. Voor slachtoffers wordt het gevoel van veiligheid vergroot. Nieuwe conflicten worden in de kiem gesmoord. Verdachten kunnen een openbare behandeling van de strafzaak voorkomen. Rechters, officieren van justitie en advocaten zijn teleurgesteld omdat zij allemaal de toegevoegde waarde van bemiddeling zien.
Toepassing van het strafrecht heeft in kleinere veelvoorkomende voortsudderende zaken vaak geen toegevoegde waarde. Het is belangrijker dat verdachte en aangever weer ‘on speaking terms’ geraken. Door bemiddeling in het strafrecht af te schaffen, zullen meer zaken bij de strafrechter terecht komen. De verdachte en de aangever zijn hiermee niet gediend, maar ook de samenleving heeft geen baat bij een vonnis van de strafrechter.
Van der Goot besluit: “Goedkoop is duurkoop. Los van de kosten laat Van der Steur burgers die te maken hebben met conflicten in de kou staan. Mediation haalt juist de kou uit de lucht. Ik hoop dat het verstand alsnog gaat regeren.”