Wim Anker heeft op 7 juli jl. in een debat op NPO Radio 1 scherpe kritiek geuit op het per 1 juli jl. in werking getreden nieuwe spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden. Vanaf die datum mogen spreekgerechtigden ter zitting alles zeggen, dus ook over het bewijs, en over de hoogte van de straf. Tot die tijd hadden spreekgerechtigden de mogelijkheid enkel te spreken over de gevolgen die het ten laste gelegde feit voor hen had gehad. Volgens Anker is het een ondoordachte wet waardoor de symbolische weegschaal van Vrouwe Justitia uit balans raakt.
Wim Anker heeft forse kritiek. De rechtspositie van slachtoffers en nabestaanden wordt sterker en sterker.’’ Hij vreest dat verdachten van alles over zich uitgestort krijgen, zonder dat ze überhaupt zijn berecht. “Wat vergeten wordt, is dat mijn cliënt verdachte is, geen dader. Zeker tien procent van de verdachten wordt niet veroordeeld. Dat fundamentele punt wordt vergeten.”
Er zijn ook praktische bezwaren. “Er komen veel meer emoties in de zittingszaal want de verdachte is ook een mens en zal direct reageren. Er zullen veel teleurstellingen komen aan de zijde van slachtoffers en nabestaanden, want die willen in de regel een zware straf, misschien wel de hoogste straf.” En als slachtoffers en nabestaanden zich mogen bemoeien met het feitencomplex en strafmaat, dan wil Anker ze liever als getuige oproepen en ze dus onder ede verhoren. Hun rol verandert dan, en daar zullen ze niet blij mee zijn, voorspelt hij.
Anker debatteerde met slachtofferadvocaat mr. Richard Korver. Volgens Korver is het van belang dat slachtoffers ook kunnen spreken over zaken die voor het bewijs of de kwalificatie van belang zijn. Bovendien is het volgens hem een misverstand dat slachtoffers altijd alleen de hoogste straf willen. ''Het zou heel wel in het voordeel van de verdachte kunnen zijn dat er meer gesproken wordt in de zittingszaal.”
Anker betwijfelt de door Korver geschetste mogelijke voordelen sterk. Hij en zijn kantoorgenoten gaan de nieuwe wet grondig toetsen. "Wij gaan heel scherp alle ontwikkelingen volgen en vooral hoe de sfeer in de rechtszaal zal zijn, de consequenties van de wet, en daarna kunnen we het parlement vragen: kom met een heroverweging van die wet. Wij zullen scherp controleren, volgen en aan de bel trekken."
Klik hier voor het beluisteren en bekijken van het debat.