De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft – naar pas nu is gebleken – op 22 december jl. de directeur van de penitentiaire inrichting waar Robert M. verblijft niet-ontvankelijk verklaard in diens beroep tegen een beslissing van de commissie van toezicht van 7 november jl. De commissie van toezicht is de instantie waarbij kan worden geklaagd tegen beslissingen van de directeur. De commissie wordt ook wel beklagcommissie genoemd. De beklagcommissie heeft op laatstgenoemde datum een tiental klachten die namens onze cliënt waren ingediend gegrond verklaard. De klachten hadden betrekking op de destijds uitgevaardigde ordemaatregelen om cliënt 24 uur per dag onder cameraobservatie te plaatsen.
De beklagcommissie overwoog destijds: “Daar waar de ordemaatregelen een ernstige inbreuk maken op de privacy van klager mag van de directeur verwacht worden dat hij zijn op de gemoedstoestand van klager gebaseerde zorg voor de orde en veiligheid in de inrichting gedocumenteerd, met rapportage van de psychiater en de psycholoog, onderbouwt. Nu dergelijke onderbouwing ontbreekt, zijn de klachten van klager gegrond.”
De RSJ heeft de directeur thans in zijn beroep niet-ontvankelijk verklaard omdat de directeur geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om de gronden van het beroep mee te delen. Daardoor voldoet het beroepschrift niet aan de wettelijke eis dat dit met redenen omkleed moet zijn.
Tegen de uitspraak van de RSJ staat geen rechtsmiddel open. Dat betekent dat de uitspraak van beklagcommissie van 7 november jl. definitief is. De beslising van de beklagcommissie had destijds betrekking op de periode van - grofweg - eind februari tot begin juli 2011.
Naar aanleiding van de klachten en diverse uitspraken van de beklagcommissie en de RSJ in de afgelopen maanden heeft de directeur het toezicht langzaam afgebouwd. Inmiddels vindt geen cameratoezicht van cliënt meer plaats. Cliënt wordt thans geobserveerd door middel van een zogeheten nachtstaatobservatie. Dit houdt in dat cliënt gedurende de nacht zo’n zesmaal wordt bekeken door het luikje in de celdeur waarbij tevens het licht wordt aangedaan. Tegen deze maatregel is nog een klachtprocedure aanhangig bij de beklagcommissie.