Mediation in het strafrecht – oftewel bemiddeling tussen verdachte en slachtoffer - kan in het belang van verdachten zijn. Om die reden hebben de advocaten van Anker & Anker enige tijd geleden het openbaar ministerie verzocht dergelijke ‘herstelbemiddeling’ ook in Noord-Nederland mogelijk te maken. In de wet is bemiddeling al enkele jaren als mogelijkheid opgenomen, in Noord-Nederland werd hiermee echter niets gedaan. Vanaf nu echter gaat ook het OM Noord-Nederland mediation toepassen.
Klik hier voor een publicatie hierover in de Leeuwarder Courant van 13 februari jl.
Het parket noemt het project de ‘fietsende officier’. Deze titel is afgeleid van de Rijdende Rechter, de tv-rechter die bij mensen thuis conflicten oplost. Als voorbeeld wordt door het OM gewezen op een man die zijn buurman, na jaren door hem getergd te zijn, een stomp in het gezicht geeft. Het slachtoffer doet hierna aangifte. “De stompende man krijgt dan wellicht een straf, maar het conflict wordt er niet mee opgelost. Binnen no-time ligt er dan weer een aangifte van een ander incident. En zo blijven we bezig met elkaar.”
Als alternatief voor een straf kan na gesprekken op locatie bijvoorbeeld worden bepaald dat de dader de schade van het slachtoffer vergoedt. De strafzaak zou daarna voorwaardelijk kunnen worden geseponeerd.
Volgens advocaat Hans Anker kan deze werkwijze zeker in het belang van de cliënten uitvallen. “Een aangifte kan leiden tot een strafzaak. Die is openbaar en dus is de kans op publiciteit groot.” Dat maakt een conflict in een klein dorp alleen maar groter. Een ander voordeel voor verdachten is dat een strafblad achterwege blijft en ze dus geen problemen krijgen bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).