Het OM heeft hoge celstraffen geëist tegen verdachten die betrokken zouden zijn bij het opzetten van en drugslab in Drachten. Tegen onze cliënt, een 45-jarige man uit Leeuwarden, vorderde de officier van justitie een gevangenisstraf van 4 jaren. Tegen twee andere verdachten werd 7 jaar geëist. Een straf die naar de mening van de verdediging volstrekt niet past bij de betrekkelijk kleine rol die hij heeft gehad.
Eind september 2022 werden in zijn garagebox, naast vriezers en vaten, bijna 100 kilo henneptoppen, 95 liter en 80 liter van een middel aangetroffen dat de synthetische drug MDMA bevatte. De henneptoppen zouden volgens cliënt en medeverdachte uit Hoorn hebben toebehoord, de vloeistoffen waren afkomstig uit het haastig ontruimde pand in Drachten.
Volgens advocate Jessica Versluis komt haar cliënt pas aan het einde van het onderzoek in beeld van de politie. “Hij komt in 2020 niet naar voren op basis van Encrochat, hij wordt niet gelinkt aan drugshandel (laat staat internationale drugshandel!) noch veronderstelt het Openbaar Ministerie dat cliënt grote sommen geld heeft verdiend aan drugs. Ik vind het om die reden een gewaagde uitspraak van het Openbaar Ministerie om te stellen dat mijn cliënt een dermate grote rol heeft en zijn geld verdient met de drugshandel. Dat verbaast mij zelfs enigszins.”
Door het kraken van beveiligde telefoons waren een man uit Harlingen en de man uit Hoorn in beeld gekomen bij het zogeheten JIT: een Joint Investigation Team, oftewel gemeenschappelijk onderzoeksteam tussen twee of meer landen. In dit geval ging het om een verbond tussen Nederland en Frankrijk. De mannen zouden zich in 2020 bezig hebben gehouden met de handel in hard- en softdrugs.
Cliënt bevestigde ter zitting dat hij betrokken was bij de inrichting van het lab in Drachten en dat hij geholpen heeft om spullen weg te halen.
Versluis stelde zegt dat het OM ,,veel aannames’’ doet, veel ,,dingen invult, die onvoldoende worden gesteund door bewijs.’’ Ze bepleit dan ook dat haar cliënt als medeplichtige moet worden aangemerkt en niet als medepleger. ,, Hij was een simpele uitvoerder: spullen ophalen en in de garagebox zetten.’’ De Leeuwarder moet worden beschouwd als ,,de loopjongen die zich voor het karretje heeft laten spannen om het vuile werk op te knappen.’’ Ze bepleitte het opleggen van een gevangenisstraf gelijk aan de duur van de reeds ondergane voorlopige hechtenis in combinatie ,met een voorwaardelijke celstraf “als stok achter de deur, als dat nog nodig is.’’
De rechtbank doet op 14 januari uitspraak.
@LC